Wetenschappers komen met een bal die ‘ademhaalt’ en genadeloos afrekent met gepieker en angstgevoelens

De bal blijkt ervoor te zorgen dat angstgevoelens met wel 75 procent afnemen en biedt bescherming tegen door zorgen ingegeven gedachten – oftewel gepieker. En dat allemaal dankzij het feit dat de bal ‘ademt’.

In een tijd waarin mentale gezondheidsproblemen hoogtij vieren, zijn er – gelukkig – ook verschillende manieren om de mentale gezondheid op te krikken. Eén zo’n – vrij eenvoudige – manier houdt in dat je simpelweg heel bewust met je ademhaling bezig bent. Daarvan is reeds bewezen dat het angstgevoelens kan verminderen en het welzijn kan verhogen. Maar veel mensen vinden het lastig om zich (langdurig) op hun ademhaling te focussen en zien hun gedachten al snel afdwalen, waardoor ze de positieve effecten die ademhalingstechnieken op de mentale gezondheid kunnen hebben, mislopen.

Ademhalende bal
Alexz Farrall, student aan de universiteit van Bath heeft daar nu iets op bedacht. Hij heeft een bal ontwikkeld die ‘ademhaalt’. Middels sensoren wordt het ademhalingsritme van mensen vastgelegd, waarna de bal in datzelfde ritme uitzet en krimpt. “Wanneer mensen de bal vasthouden, verandert hun ademhaling in een fysiek object in hun handen,” legt Farrall uit. “Ze kunnen de luchtstroom voelen en zien terwijl de bal uitzet en krimpt (…) Door ademhaling fysiek vorm te geven, vergroot deze bal het zelfbewustzijn.” Ook wordt het gemakkelijker om te focussen op de ademhaling. “Ik hoop dat dit apparaat onderdeel kan zijn van de oplossing waar mensen met mentale gezondheidsproblemen naar zoeken.”

Experimenten
Experimenten suggereren dat de bal inderdaad het verschil kan maken. Tijdens deze experimenten kregen proefpersonen de opdracht om zich – met behulp van geluidsopnames afkomstig uit een meditatie-app – te focussen op hun ademhaling. De helft van de proefpersonen kreeg daarbij de ‘ademhalende’ bal in handen gedrukt. Het experiment onthult dat mensen die de bal gebruikten hun angstgevoelens met gemiddeld zo’n 75 procent zagen verminderen. Bij de mensen die alleen naar de meditatie-app luisterden, namen angstgevoelens ‘slechts’ 31 procent af. Ook bleek de combinatie van de meditatie-app en bal 56 procent beter te beschermen tegen gepieker dan de meditatie-app alleen. Daarnaast vertoonden de mensen die de bal in handen hielden een hogere hartslagvariabiliteit, wat erop wijst dat ze hun emoties beter konden reguleren en beter bestand waren tegen stress dan de mensen die alleen naar de app luisterden.

Thuis of in de kliniek
Als het aan Farrall ligt, wordt de bal uiteindelijk zowel binnen klinieken waar mentale gezondheidszorg wordt verleend als gewoon thuis door mensen gebruikt. Thuis kunnen mensen deze bijvoorbeeld gebruiken om hun emoties te reguleren of zich beter te concentreren tijdens meditatie-oefeningen. En in een klinische setting kan de bal worden gebruikt om mensen ontvankelijker te maken voor andere interventies die de volledige concentratie van de patiënt vereisen.

Voor we de bal echter thuis of in de kliniek terugzien, is meer onderzoek nodig. Zo wil Farrall een groter onderzoek opzetten om de gezondheidsvoordelen van de bal in kaart te brengen. Ook moet de bal nog verder doorontwikkeld worden; zo werd in de experimenten gebruik gemaakt van sensoren die op het lichaam van de proefpersonen geplakt waren en het ademhalingsritme registreerden, waarna de resulterende data via een computer naar de bal werden gestuurd, zodat de bal de ademhaling kon imiteren. Maar in de toekomst wil Farrall graag een draadloze bal ontwikkelen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door de bal via Bluetooth in verbinding te brengen met een smartwatch die de ademhaling registreert. Een dergelijke bal kan dan ook overal – thuis, in het park, de kliniek of op vakantie – worden gebruikt.

Bronmateriaal

"Breathe! The shape-shifting ball that supports mental health" - University of Bath
Afbeelding bovenaan dit artikel: Pexels from Pixabay (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd