Record: antimaterie 1000 seconden vastgehouden

Een nieuw record: wetenschappers zijn erin geslaagd om antimaterie maar liefst 1000 seconden lang vast te houden.

Waarom is dat indrukwekkend? Nou: elk deeltje heeft een anti-deeltje. Een voorbeeld: er is waterstof en er is anti-waterstof. Wanneer deze twee met elkaar in aanraking komen, staan wetenschappers met lege handen: de deeltjes vernietigen elkaar. Om antimaterie een tijdje te kunnen bestuderen, moet het dus gescheiden blijven van materie. En dat is nog niet zo gemakkelijk.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs de zwaarste antimaterie ooit hebben gecreëerd?

Zeventien minuten
Maar het is gelukt. Wetenschappers hebben de deeltjes gedurende een periode van 1000 seconden (bijna zeventien minuten) kunnen bestuderen. Dat lijkt misschien niet zo indrukwekkend. Maar dat is het wel. Die zeventien minuten is namelijk 10.000 keer langer dan het vorige record.

Naar boven vallen?
Voor wetenschappers is dat echt een doorbraak. Er is namelijk heel weinig bekend over antimaterie. Zo weten we niet eens hoe antimaterie op de zwaartekracht reageert. In andere woorden: als het loskomt, valt het dan naar beneden of naar boven?

Onderzoekers hebben nu aangetoond dat het mogelijk is om antimaterie gedurende langere tijd te ‘bewaren’ en dus te bestuderen. Hopelijk kan die zeventien minuten nog wat verder worden opgerekt, zodat onderzoekers echt de tijd hebben om met het mysterieuze goedje te experimenteren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd