Wetenschappers halen voor het eerst zaden uit de Wereldzaadbank

Voor het eerst gaan onderzoekers zaden uit de Wereldzaadbank op Spitsbergen halen. De oorzaak? De burgeroorlog in Syrië.

Op Spitsbergen bevindt zich de Wereldzaadbank: een kluis vol zaden van de belangrijkste gewassen en bomen op aarde. De afgelopen jaren hebben onderzoeksinstellingen wereldwijd zaden naar deze kluis gebracht en op laten slaan. Het doel? Voorkomen dat deze soorten tijdens natuurrampen, oorlogen of door toedoen van klimaatverandering definitief van de aardbodem verdwijnen. Zelfs als een soort buiten de kluis uitsterft, is er in de kluis nog zaad te vinden dat wij of ons nageslacht wanneer er behoefte is aan die plant of dat gewas, kunnen gebruiken om de soort weer tot leven te laten komen.

Van wie zijn de zaden in de Wereldzaadbank?

De zaden blijven eigendom van de instelling die de zaden naar de kluis heeft gebracht. ICARDA neemt dus de eigen zaden weer op.

Opname
De afgelopen jaren zijn er continu zaden naar de Wereldzaadbank gebracht. Nog nooit was er de noodzaak om zaden uit de strengbeveiligde kluis te halen. Tot nu. Voor het eerst hebben onderzoekers het verzoek ingediend om zaden die ze eerder in de kluis hebben laten opslaan (zie kader) weer op te nemen.

Nieuwe collectie
Het gaat om onderzoekers van het International Center for Agricultural Research in the Dry Areas (ICARDA). De onderzoekers hadden eerder in Aleppo (Syrië) een collectie zaden en gewassen, maar hebben die stad moeten verlaten vanwege de Syrische burgeroorlog. Om die collectie nu elders opnieuw op te kunnen bouwen, hebben ze de zaden uit de kluis nodig. Het gaat om een grote diversiteit aan gewassen (bijvoorbeeld tarwe en gerst) waartussen zich mogelijk gewassen bevinden die bestand zijn tegen specifieke ziekten en klimaatverandering of die kunnen worden gebruikt om gewassen te kweken die deze problemen het hoofd kunnen bieden.

In de praktijk
Zodra de papieren rompslomp die bij zo’n opname komt kijken, is afgerond, zal ICARDA de zaden ontvangen. En heeft de Wereldzaadbank voor het eerst in de praktijk zijn waarde bewezen.

De Wereldzaadbank (zie afbeelding hierboven) is een ietwat futuristisch uitziend gebouw. Wat je aan de buitenzijde ziet, is echter maar een fractie van het complete gebouw. Het belangrijkste deel bevindt zich diep in een gebergte. Alles weten over deze wereldzaadbank? Lees het achtergrondartikel dat we eerder over deze ‘Ark van Noach voor zaden’ schreven.

Bronmateriaal

Crop Trust
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd