Wetenschappers geven projecties ‘gevoel’

Wetenschappers komen met een mobiel apparaat dat beelden op de muur projecteert. Deze beelden zijn zich bewust van elkaar.

Stel: u wilt een boksspelletje doen met een vriend. Dan pakt u het mobiele apparaat dat de onderzoekers ontwikkeld hebben en projecteert uw personage (of avatar) op bijvoorbeeld de muur. Uw tegenstander doet hetzelfde. En dan kan er virtueel gebokst worden.

Klap
Normaal verwerkt een computer uw handelingen en vertaalt die naar de situatie op het scherm. Bijvoorbeeld: u deelt een klap uit. Dan reageert uw tegenstander daarop door neer te vallen. Maar dit systeem wordt niet aangesloten op een computer. Meer dan een oppervlak om op te projecteren en de mobiele apparaten is niet nodig.

WIST U DAT?

…dat u het spelletje rock-paper-scissors gemakkelijker wint als u uw ogen dicht doet?

Bewustzijn
Dat komt doordat de geprojecteerde beelden ‘bewustzijn’ hebben. Ze ‘voelen’ de ander. Hoe kan dat? Ze worden geprojecteerd met behulp van zichtbaar en infrarood licht. Dat laatste kunnen wij niet zien. Dit infrarood licht vertelt het mobiele apparaat wanneer projecties elkaar aanraken of overlappen. En die informatie verwerkt het apparaat door de projecties aan te passen.

De nieuwe technologie is natuurlijk ideaal om te gamen. Maar volgens de onderzoekers zijn er nog meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld het overdragen van bestanden. Ze leggen het in onderstaand filmpje uit.

Bronmateriaal

"Tech makes projected images touch" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd