Wetenschappers gaan ‘Mona Lisa’ opgraven

Wie was Mona Lisa? Wetenschappers hopen die vraag te beantwoorden door woensdag 11 mei de restanten van Lisa Gherardini op te graven.

Velen zijn ervan overtuigd dat het wereldberoemde schilderij van Leonardo Da Vinci geïnspireerd is op Lisa Gherardini. Ze was de vrouw van een rijke handelaar: Francesco del Giocondo.

Reconstructie
Onderzoeker Giuseppe Pallanti bestudeerde het leven van Lisa. “Haar leven is geen mysterie maar,” merkt hij op. Maar is ze ook dé Lisa? Dat is maar op één manier te achterhalen. Door de vrouw op te graven en haar gezicht te reconstrueren. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Het is namelijk niet helemaal duidelijk waar Lisa begraven ligt.

WIST U DAT…

Klooster
Pallanti ontdekte eerder dat Lisa op 63-jarige leeftijd in het klooster Sant’Orsola overleed. De kans is groot dat ze ook in (de buurt van) dit klooster begraven is. Radarbeelden wijzen erop dat zich onder de kerk bij het klooster inderdaad een graf bevindt. “We denken dat Lisa Gherardini hier begraven ligt,” meldt expert Silvano Vinceti.

DNA
De onderzoekers gaan het DNA van de lichamen in het graf verzamelen en hopen zo uit te vinden welk lichaam dat van Lisa is. “We kunnen het DNA dat we in de botten vinden, vergelijken met dat van Bartolomeo en Piero, Lisa’s kinderen die in de kerk van Santissima Annunziata in Florence begraven liggen,” vertelt antropoloog Francesco Mallegni. Als het Lisa daadwerkelijk is, kan het onderzoek een vervolg krijgen. Door de botten te bestuderen moet het mogelijk zijn om het gezicht van Lisa te reconstrueren.

Het resultaat kan vergeleken worden met het schilderij van Da Vinci. En dan zou een enorm mysterie kunnen worden opgelost. Er wordt al jaren gespeculeerd over de identiteit van de geheimzinnig glimlachende dame. Sommigen menen dat het Leonardo zelf is of een assistent van de kunstenaar.

Bronmateriaal

"Dig for Mona Lisa's bones to begin" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd