Wetenschappers filmen het dagelijks leven in een beverdam

Wat doet een bever in zijn holletje? Dat was een vraag die wetenschappers maar niet konden beantwoorden. Tot nu: onderzoekers plaatsten zeer discrete camera’s in het hol en bestudeerden het dagelijks leven van de bevers en hun kroost. Dat leverde heel wat verrassingen op; uit het filmpje blijkt wel dat de bever binnen een heel ander leven leidt dan buiten.

“Wat we van bevers en hun dam weten, is altijd beperkt gebleven tot vragen zoals ‘hoe laat gaan ze de beverdam in en uit?’,” vertelt onderzoeker Cy Mott. “Dat komt simpelweg doordat we tot voor kort de technologie niet hadden om in de beverdam te kijken zonder het natuurlijke gedrag van de bevers te beïnvloeden.”

VS
De onderzoekers zochten een beverdam in de Verenigde Staten uit om de Amerikaanse bever te bestuderen. Ze plaatsten er waterdichte camera’s in 23 holletjes en wachtten af.

Verrassing
De videobeelden leverden nogal wat verrassende conclusies op. Onderzoekers dachten bijvoorbeeld altijd dat bevers in hun holletje helemaal van de wereld afgezonderd waren. Maar uit de studie blijkt dat ze zich heel goed bewust zijn van de wereld om zich heen. Zo gaan ze op vaste tijden naar buiten.

WIST U DAT…

…de grootste beverdam ter wereld zelfs vanuit de ruimte zichtbaar is?

Opvoeding
Uit de beelden blijkt ook dat de mannetjes en vrouwtjes evenveel tijd aan de kinderen besteden. De bevers spenderen zo’n 95 procent van hun tijd aan eten, slapen en de verzorging van hun vacht. Dat ligt in de lijn der verwachtingen, zo legt Mott uit. “De beverdam is een relatief veilige plaats waar ze gedrag kunnen laten zien dat buiten de dam gevaarlijk kan zijn.”

Slapen
Ook het slaapgedrag van de bevers is verrassend. Zo slapen zowel jonge als volwassen bevers ongeveer net zoveel als mensen. De volwassen bevers vallen echter niet allemaal op hetzelfde moment in slaap, waarschijnlijk om ervoor te zorgen dat er altijd één bever is die een oogje in het zeil kan houden. De jonge bevers worden – net als menselijke baby’s – enkele keren per nacht wakker.

Geen geweld
De onderzoekers hadden verwacht dat de bevers regelmatig met elkaar op de vuist zouden gaan. Van soorten die in zo’n kleine ruimte leven, is bekend dat ze middels agressie hun grenzen aangeven. Maar tot grote verrassing van de wetenschappers was er van geweld geen sprake.

Benieuwd naar beelden van de bevers? De BBC heeft hier een filmpje gepubliceerd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd