Volgens geologen is de volgende, heftige aardbeving in Japan een kwestie van tijd. De zware beving die het land eerder deze maand trof, heeft het oppervlak veranderd en zorgt voor een hoop druk op een breuklijn nabij Tokyo.
De geologen denken niet dat een beving van 9.0 op het menu staat, maar ook een kleinere aardbeving kan funest zijn, zo benadrukken de onderzoekers. “Zelfs als je, laten we zeggen, een 7,5 (op de schaal van Richter, red.) hebt, zou dat ernstig zijn,” vertelt onderzoeker Roger Musson.
Kustlandschap
De zware aardbeving die Japan bijna anderhalve week geleden trof, heeft het kustlandschap van Japan flink veranderd. En niet alleen alles boven zeeniveau: ook op de zeebodem is het één en ander gewijzigd. Zo loopt er nu een geul over de bodem die zo’n 190 kilometer breed en 380 kilometer lang is. Een aardplaat is op deze plaats maar liefst negen meter onder de andere gedoken.
WIST U DAT…
Ontlading
Hierdoor is de spanning op die breuk afgenomen: het is tot een ontlading gekomen. Maar op andere breuken in het gebied is meer spanning komen te staan. Eén van die breuken bevindt zich nabij Tokyo en wordt beschouwd als één van de dodelijkste breuken van Japan. Vrijwel alle zware bevingen die het land ooit troffen, vonden hier plaats.
Tokyo
Die verplaatste spanning kan wel eens resulteren in een sterke naschok bij Tokyo. Datzelfde gebeurde in 2004 in Indonesië. Na de zware beving en tsunami kwam drie maanden later een tweede breuk tot ontlading. Dat leverde een beving met een kracht van 8,6 op de schaal van Richter op.
Of de breuk bij Japan ook voor zoveel ellende gaat zorgen, is moeilijk te voorspellen. “Er zijn een paar goede voorbeelden van zulke spanningen die tot andere aardbevingen, grote aardbevingen leiden en er zijn goede voorbeelden van gevallen waarin dat niet gebeurde,” vertelt onderzoeker Brian Atwater. Vaststaat dat de zware aardbeving de breuk bij Tokyo geen goed heeft gedaan.
Bovenstaande kaartje is gemaakt door Sting (via Wikipedia.org).