In het graf troffen onderzoekers veel grafgeschenken aan, waaronder honderden grote wijnkruiken. De rijke grafgiften bevestigen dat de vrouw die hier te ruste is gelegd een zeer belangrijk persoon was.
Onlangs zijn archeologen begonnen met opgravingen in het graf van de Egyptische koningin Meret-Neith. Helaas weten we niet veel over haar, al wordt verondersteld dat ze leefde tijdens de 1e dynastie, rond 3.000 v.Chr. Ook vermoedt men dat ze de machtigste vrouw was van haar tijd. Nieuwe vondsten in haar graf onthullen nu geleidelijk aan meer over haar verhaal. En het lijkt erop dat Meret-Neith mogelijk een belangrijkere rol vervulde dan aanvankelijk werd gedacht.
Meret-Neith wordt in verband gebracht met koningen Djer, Djet en Den door verschillende zegelafdrukken en inscripties op kommen. Hoewel ze mogelijk de dochter van Djer was, is daar geen definitief bewijs voor. Ze wordt hoogstwaarschijnlijk geïdentificeerd als de vrouw van Djet en de moeder van Den. In het graf van haar zoon Den werd een kleizegel gevonden met de inscriptie ‘Koning’s Moeder, Merneith.’ Het is ook bekend dat Den’s vader Djet was. Een ivoren fragment uit Abydos toont mogelijk Merneith samen met haar zoon koning Den.
Een opvallend aspect van Meret-Neith is haar monumentale graf in Abydos, een belangrijke koninklijke begraafplaats. Zij was de enige vrouw die haar eigen monumentale graf had in het eerste koninklijke kerkhof van Egypte, wat suggereert dat ze een aanzienlijke status in de samenleving genoot.
5.000 jaar oude wijn
Om meer te ontdekken over deze vrouw die nog steeds veel geheimen bewaart, hebben wetenschappers haar graf grondig bestudeerd. En daar stuitten ze op enkele opmerkelijke vondsten. Zo ontdekten ze er een grote hoeveelheid grafgiften, waaronder honderden grote wijnkruiken. Enkele van deze kruiken zijn uitstekend bewaard gebleven, met zelfs nog steeds de originele zegels intact. Ze bevatten restanten van wijn die maar liefst 5.000 jaar oud is.
Daarnaast tonen gevonden inscripties aan dat koningin Meret-Neith belangrijke regeringsfuncties bekleedde. Zo lijkt het erop dat ze bijvoorbeeld verantwoordelijk was voor de koninklijke schatkist.
Eerste vrouwelijke farao?
Deze verrassende vondsten versterken het idee dat de Egyptische koningin een uitzonderlijke historische betekenis had. Sterker nog, onderzoekers vermoeden dat Meret-Neith weleens de eerste vrouwelijke farao van het oude Egypte kan zijn geweest en de voorgangster was van de latere koningin Hatshepsut uit de 18e dynastie.
Mensenoffers
Nieuwe archeologische methoden werden ingezet om een dieper inzicht te krijgen in de bouwgeschiedenis van het grafmonument. Het indrukwekkende grafcomplex van Meret-Neith in de Abydos-woestijn omvatte niet alleen haar eigen grafkamer, maar ook de graven van 41 hovelingen en dienaren. Het werd gebouwd met ongebakken modderstenen, klei en hout. Dankzij zorgvuldige opgravingstechnieken en moderne archeologische methoden kon het team aantonen dat de graven in verschillende fasen en gedurende een aanzienlijke periode werden gebouwd. Deze bevinding, samen met ander bewijs, werpt serieuze twijfel op de eerdere aanname van een ritueel menselijk offer als onderdeel van koninklijke begrafenispraktijken in de 1e dynastie, die weliswaar vaak werd verondersteld in eerdere studies maar nooit daadwerkelijk werd bewezen.
Al met al onthullen de recente opgravingen boeiende nieuwe inzichten over Meret-Neith en de periode waarin ze leefde. Mogelijk heeft ze een belangrijke rol gespeeld in het politieke en bestuurlijke leven van die tijd. Er is echter nog veel dat we niet over haar weten, en haar ware identiteit blijft dan ook gedeeltelijk een mysterie. Archeologisch onderzoek kan in de toekomst hopelijk meer inzicht in haar leven en prestaties verschaffen.