Wetenschappers: ‘Dit is het hoofd van Henri IV’

Wetenschappers hebben een gebalsemd hoofd waarvan beweerd werd dat het van koning Henri IV was, bestudeerd en kunnen bevestigen dat de claim klopt. Henri IV werd in 1610 op 57-jarige leeftijd vermoord. Zijn hoofd verdween in 1793 toen revolutionairen de kapel waarin Henri IV begraven lag, plunderden. Sindsdien was het hoofd in het bezit van kunstverzamelaars.

De onderzoekers gebruikten de laatste forensische technieken om de identiteit van het hoofd vast te stellen. Al snel bleek dat een DNA-test geen optie was. Het was namelijk onmogelijk om zuiver DNA van het hoofd te halen.

Balsem
Gelukkig waren er nog genoeg aanknopingspunten. Zo had het hoofd een wond bij de neus, een gat in het oor en een litteken. Al deze kenmerken zijn in overeenstemming met de verhalen die we van Henri IV kennen. En de manier waarop het hoofd gebalsemd was, komt overeen met de methodes die rond 1610 werden gebruikt.

In goede staat
Het hoofd is ondanks alle omzwervingen en diens hoge leeftijd goed bewaard gebleven. Alle zachte weefsels en ook de interne organen zijn er nog. “Het hoofd heeft een lichtbruine kleur, een open mond en gedeeltelijk gesloten ogen,” laten de onderzoekers weten.

Henri IV gaat de boeken in als één van de favoriete koningen van Frankrijk. Desalniettemin werden er meerdere aanslagen op zijn leven gepleegd. Een katholieke fanatiekeling stak de koning in 1610 dood.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd