Wetenschappers creëren nieuw element

Het periodiek systeem wordt binnenkort weer een stukje groter. Drie laboratoria hebben afzonderlijk van elkaar element 114 laten ontstaan. Dat is genoeg bewijs om het element toe te voegen. Een ding is echter een beetje onduidelijk: wat is element 114 precies: edelgas of metaal?

In 1999 beweerden Russische onderzoekers dat element 114 bestond en aan het periodiek systeem moest worden toegevoegd. Maar niemand kon dat toen bevestigen. Tot iets meer dan tien jaar later twee onderzoeksteams het kunstje van de Russen herhaalden.

114 protonen
De onderzoekers lieten calciumatomen met 20 protonen los op plutoniumatomen met 94 protonen. De kern van de calciumatomen fuseerde enkele keren met de kern van plutonium waardoor een atoom met 114 protonen ontstond.

Commissie
Het ene team deed het kunstje twee keer. Het andere team dertien. Genoeg om het nieuwe element toe te voegen. Dat verzoek ligt dan inmiddels ook bij een commissie die binnenkort zal besluiten of het periodiek systeem wordt uitgebreid.

Wat is het?
Als daartoe wordt besloten, komen de onderzoekers nog voor een lastige kwestie te staan. Het is namelijk onduidelijk wat element 114 nu precies is. De ene wetenschapper vermoedt dat element 114 bij de edelgassen behoort en de ander vindt de kenmerken van het element meer weg hebben van lood.

Nader onderzoek moet dit dilemma oplossen. Door de atomen van element 114 te ‘vangen’ en los te laten op goud kan besloten worden wat het spul nu precies is. Als de atomen aan het goud blijven plakken, is het nieuwe element een metaal. Reageren de atomen niet op goud dan is het een edelgas.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd