Wetenschappers creëren magnetisch wormgat in het lab

wormgat

Middels het wormgat kan een magnetisch veld – onzichtbaar – van de ene naar de andere plek reizen.

Grote kans dat je dankzij een sciencefiction-serie of -film wel eens van een wormgat hebt gehoord. Zo duiken wormgaten regelmatig op in Star Trek en onlangs nog in de film Interstellar. In dergelijke series en films worden wormgaten gepresenteerd als een sluiproute. Een wormgat is namelijk eigenlijk een soort tunnel die twee ver van elkaar gelegen delen van het universum met elkaar verbindt.

Magnetisch wormgat
Tot op heden is het onderzoekers nog niet gelukt om zo’n wormgat te creëren, omdat daarvoor een enorme zwaartekrachtsenergie voor nodig is en niemand weet hoe we die kunnen genereren. Maar wetenschappers hebben nu wel een magnetisch wormgat weten te creëren. Het is in feite een tunnel waardoor een magnetisch veld van de ene naar de andere plek kan reizen terwijl het de hele weg lang onzichtbaar is. Het resultaat is een magnetisch veld dat middels een dimensie die buiten de conventionele drie dimensies ligt van de ene plek naar de andere plek lijkt te reizen.

Het wormgat dat de onderzoekers gecreëerd hebben, is eigenlijk een soort bolvormige 'onzichtbaarheidsmantel' waardoor het magnetische veld van a naar b reist. Afbeelding: Ordi Prat-Camps / Universitat Autònoma de Barcelona.
Het wormgat dat de onderzoekers gecreëerd hebben, is eigenlijk een soort bolvormige ‘onzichtbaarheidsmantel’ waardoor het magnetische veld van a naar b reist. Afbeelding: Ordi Prat-Camps / Universitat Autònoma de Barcelona.

Vergelijkbaar
Volgens de onderzoekers is het magnetische wormgat in zekere zin vergelijkbaar met de wormgaten in sciencefictionfilms. “Het verandert de topologie van de ruimte, alsof de binnenste regio magnetisch gezien uit de ruimte is gewist,” stelt onderzoeker Àlvar Sánchez.

Maar wat kunnen we nu precies met dit ‘wormgat’? Vooralsnog zien de onderzoekers vooral mogelijkheden voor hun magnetisch wormgat in de medische wereld. Denk bijvoorbeeld aan de MRI-scan die met zeer krachtige magneten werkt. Nu moeten mensen nog in een smal apparaat plaatsnemen om zo’n scan te maken. Sommige mensen worden daar claustrofobisch van. Nu het onderzoekers gelukt is om een magnetisch veld onzichtbaar van één plek naar een andere plek te leiden, kan de sterke magneet in de toekomst tijdens een MRI-scan wellicht verder van het lichaam worden geplaatst en hoeven mensen niet meer in zo’n kleine ruimte plaats te nemen. Ook zou het mogelijk moeten zijn om van meerdere delen van het lichaam tegelijkertijd een MRI-scan te maken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd