Onderzoekers van de universiteit van Texas in Austin hebben ‘s werelds kleinste en snelste nanomotor gebouwd. De motor past in een menselijke cel en maakt tot wel 18.000 toeren per minuut.
In de toekomst willen onderzoekers er graag voor zorgen dat piepkleine apparaatjes door het menselijk lichaam reizen om bijvoorbeeld kankercellen op te sporen of bepaalde medicijnen op de plaats van bestemming te brengen. Maar die piepkleine apparaatjes moeten ook worden aangedreven. En daarom wordt er gewerkt aan nanomotoren: piepkleine motortjes die elektrische energie omzetten in mechanische beweging.
Klein en snel
Amerikaanse onderzoekers zorgen op dat gebied nu voor een doorbraak. Ze presenteren ‘s werelds kleinste en snelste nanomotor. De nanometer past in een menselijke cel en kan vijftien uur op rij draaien met een snelheid van 18.000 omwentelingen per minuut. Vergelijkbare nanomotoren draaien aanzienlijk langzamer, met tot 500 omwentelingen per minuut. Bovendien houden de meeste nanomotoren het maar enkele seconden tot minuten vol om te blijven draaien.
Snelheid doet ertoe
De snelheid van deze nanomotor is belangrijk, zo blijkt uit experimenten. De onderzoekers bedekten het oppervlak van de nanomotor met een biochemisch stofje en keken vervolgens hoe de nanomotor dit biochemische stofje afgaf. Ze wilden zo achterhalen hoe een vergelijkbare nanomotor in de toekomst medicijnen zou afleveren. Hoe sneller de nanomotor draaide, hoe sneller deze ook zijn stofjes afgaf. “We zijn in staat om het loslaten van de moleculen te controleren door de mechanische rotatie te controleren,” stelt onderzoeker Donglei Fan.
De onderzoekers blijven aan de nanomotor sleutelen. Zo zullen ze nu gaan kijken hoe deze nanomotor zich gedraagt in de buurt van levende cellen en hoe deze dan eventuele medicijnen vrijgeeft.