Wetenschappers blazen ‘Schaal voor Richter’ voor aliens nieuw leven in

Dankzij de schaal weet je direct hoe serieus je verhalen over aliens moet nemen.

Wat zijn precies de gevolgen voor de mensheid als we buitenaardse intelligentie tegenkomen? En als je een verhaal over buitenaardse wezens op tv of op internet ziet, hoe enthousiast moet je zijn? De afgelopen jaren zijn er veel dubieuze signalen gemeld die af zijn gedaan als signalen van buitenaardse wezens. Om hier meer duidelijk in te brengen, herintroduceren onderzoekers in een nieuwe studie de ‘Schaal voor Richter’ voor aliens. Een hulpmiddel voor het rangschikken van potentiële signalen van buitenaards leven, maar dan voor het grote publiek.

De jacht op Aliens

Meer weten over de zoektocht naar buitenaards leven? Lees er hier meer over!

Rio Scale
In 2001 werd deze Schaal van Richter al ontwikkelt en kreeg de naam Rio Scale. Het is een hulpmiddel dat astronomen gebruiken in hun zoektocht naar buitenaards leven en helpt het publiek bepalen hoe serieus ze waargenomen signalen moeten nemen. Het meet ook de kans dat een signaal daadwerkelijk van een alien afkomstig is, en dus niet bijvoorbeeld een natuurlijk fenomeen is of een door mensen gemaakt signaal. Ten slotte meet de Rio Scale ook de gevolgen voor mensen als het signaal echt afkomstig blijkt te zijn van buitenaardse wezens. Het geeft een score tussen de o en de 10, zodat het publiek in één oogopslag kan zien hoe belangrijk een signaal werkelijk is. En onderzoekers hebben nu een aantal aanpassingen gedaan. De nieuwe schaal heet Rio 2.0 en moet bruikbaarder zijn in de huidige manier van informatieverspreiding.

De ‘Schaal van Richter’ voor aliens. Credit: Seti Institute

Bijgewerkt
“De hele wereld kent de Schaal van Richter om de kracht van een aardbeving aan te geven. Dit wordt onmiddellijk gemeld en vervolgens verfijnd,” zegt onderzoeker Jill Tarter. “Met de Rio 2.0 willen we eigenlijk hetzelfde doen. De schaal kan helpen beslissen of signalen echt van buitenaardse wezens afkomstig zijn en kan worden verfijnd naarmate er meer gegevens beschikbaar komen.” Het geeft dus zowel het belang, als de geloofwaardigheid van een signaal weer.

De zoektocht naar buitenaards leven is op dit moment groter dan ooit tevoren. Dat, in combinatie met de veranderende media, de groei van 24uur nieuws en social media, vinden de onderzoekers het ontzettend belangrijk om duidelijk naar het publiek te communiceren. Daarom denken ze dat Rio 2.0 hard nodig is om het grote publiek waarheidsgetrouwe informatie toe te spelen. “Het is cruciaal dat wanneer we praten over iets dat zo belangrijk is als de ontdekking van buitenaardse intelligentie, we het duidelijk en zorgvuldig doen,” concludeert onderzoeker Dr. Duncan Forgan. “Met Rio 2.0 kunnen we snel een signaal rangschikken op een manier die voor het grote publiek makkelijk te begrijpen is en helpt hun vertrouwen te winnen in een wereld waar nepnieuws aan de orde van de dag is.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd