Wetenschappers bewijzen dat ook uw wifi-netwerk een virus kan oplopen

laptop

Wetenschappers tonen voor het eerst aan dat een wifi-netwerk geïnfecteerd kan worden met een virus dat zich in dichtbevolkte gebieden net zo gemakkelijk verspreidt als een eenvoudige verkoudheid.

“Wifi-netwerken zijn in toenemende mate het doelwit van hackers,” vertelt onderzoeker Alan Marshall. “Men nam echter aan dat het onmogelijk was om een virus te ontwikkelen dat wifi-netwerken kan aanvallen. Maar wij demonstreren dat dat mogelijk is en dat het virus zich snel kan verspreiden.”

Chameleon
Simulaties met het virus – dat de onderzoekers de naam Chameleon hebben gegeven – tonen aan dat het wifi-virus zich in grove lijnen net zo gedraagt als een virus dat zich middels de lucht verspreidt. Het wifi-virus reist middels draadloze toegangspunten door het wifi-netwerk heen. Gebieden die dichterbevolkt zijn, hebben meer van die draadloze toegangspunten en dat betekende dat het virus zich sneller kon verspreiden. Met name door netwerken binnen een straal van tien tot vijftig meter.

Onopgemerkt
En al die tijd blijft het virus onopgemerkt. Dat is overigens niet zo heel vreemd. De huidige virusscanners zoeken naar virussen op het internet of in computers, terwijl Chameleon enkel actief was in het wifi-netwerk.

Goede vraag!

Waar blijft toch die computer die u met uw brein kunt besturen? Lees er hier alles over!

Verspreiden
Hoewel de meeste draadloze toegangspunten zeer goed beveiligd zijn, kon het virus zich toch goed verspreiden. Het zocht simpelweg naar toegangspunten met een zwakke bescherming (denk bijvoorbeeld aan publiek toegankelijke toegangspunten in horecagelegenheden) en gebruikte die vervolgens om zich te verspreiden. “Toen Chameleon een draadloos toegangspunt aanviel, tastte het virus de werking ervan niet aan, maar het was wel in staat om de legitimatiegegevens van alle andere wifi-gebruikers die ermee verbonden waren te verzamelen en afleveren,” legt onderzoeker Alan Marshall uit. “Het virus zocht vervolgens andere wifi-APs (draadloze toegangspunten) waarmee het zich kon verbinden en welke het vervolgens infecteren kon.”

Het onderzoek heeft een hoop nieuwe informatie opgeleverd. De onderzoekers willen die informatie gebruiken om een nieuwe techniek te ontwikkelen die kan achterhalen wanneer een aanval op een wifi-netwerk het meest aannemelijk is.

Bronmateriaal

"Wifi virus latest threat to future IT security" - Liv.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door alicja_sto.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd