Wetenschappers aangeklaagd vanwege aardbeving

Zes Italiaanse wetenschappers zijn aangeklaagd voor doodslag, omdat ze de aardbeving die L’Aquila in 2009 trof niet konden voorspellen.

Het is een heel opmerkelijke rechtszaak. In april 2009 werd de Italiaanse stad L’Aquila getroffen door een aardbeving. Meer dan driehonderd mensen kwamen om. En dat was niet nodig geweest, zo stellen de aanklagers. Als de seismologen de bewoners maar op tijd gewaarschuwd hadden.

Verontwaardigd
Onder wetenschappers is verontwaardigd gereageerd op het nieuws dat de zes nu echt worden aangeklaagd. “We zijn niet in staat om aardbevingen heel precies te voorspellen,” vertelt seismoloog John Vidale. De wetenschap ontdekt wel steeds meer, maar precies aangeven wanneer en waar een beving gaat toeslaan, is onmogelijk.

Wist u dat…

een kikker mogelijk een aardbeving kan voorspellen?

Voorschokken
Toch denken de aanklagers een goede zaak te hebben. De beving in L’Aquila werd namelijk voorafgegaan door kleinere schokjes. De seismologen hadden de grote beving toch aan moeten zien komen, zo wordt gesteld. Vidale is het daar niet mee eens. “Er zijn elke dag kleine schokken zonder dat daar een grote beving op volgt.”

Geruststelling
Volgens de bewoners hebben de wetenschappers hun voor de beving gerustgesteld dat er niets aan de hand was. Dat was voor veel bewoners reden om te blijven en eindigde voor meer dan 300 van hen in de dood. De wetenschappers ontkennen dat en stellen dat ze herhaaldelijk hebben aangegeven dat een grote beving in dit gebied tot de mogelijkheden behoorde. Maar wanneer en waar was onduidelijk.

Hoe zit het?
Hebben de wetenschappers iets fout gedaan? Hun collega’s stellen allemaal overtuigd dat de wetenschap nog niet zover is dat aardbevingen voorspeld kunnen worden. Er wordt hard aan gewerkt, maar niemand kan exact aangeven waar en wanneer bevingen plaatsvinden. Zeker niet in zo’n gebied als L’Aquila waar de geologische situatie zeer complex is.

De rechtszaak start op 20 september en kan tussen de zes maanden en twee jaar in beslag nemen. Seismologen wereldwijd zullen de zaak ongetwijfeld goed in de gaten houden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd