Wetenschapper waarschuwt voor stamcelkliniek

Klinieken die de mogelijkheid bieden om stamcellen uit de navelstreng van baby’s op te slaan zodat deze later bij ziekte kunnen worden benut, zijn fraudeurs. Dat concludeert topwetenschapper en directeur van het Institute of Stem Cell Biology and Regenerative Medicine van de Stanford Universiteit, Irving Weissman. “Het is fout.”

In steeds meer landen krijgen ouders de mogelijkheid om de stamcellen van hun kinderen op te slaan. In Thailand betalen ouders in een bepaald gebied zo’n 3600 dollar (2600 euro) voor opslag. De dienst vindt gretig aftrek. Ouders zien het als een soort verzekering voor het moment waarop hun kind ziek wordt.

“Navelstrengen bevatten bloedvormende stamcellen die de bloedvorming van een heel jong kind kunnen handhaven,” legt Weissman uit. “Ze kunnen ook afgeleide mesenchyme stamcellen bevatten – glasvezelachtige cellen die littekens, botten en vet kunnen maken – maar ze maken geen hersenen, bloed, hart en spieren. Wat verschillende mensen ook beweren.”

De stamcelklinieken komen volgens Weissman voornamelijk in landen met een slechte gezondheidszorg tot stand. Maar ook in de EU zijn al dergelijke klinieken gevonden. “Ze doen hun therapie en laten de patiënt dan – zo’n 36.000 tot 110.000 euro lichter – achter met een therapie die geen enkele kans heeft. (…) Dat is fout.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd