Wetenschapper stuurt geurboodschap de oceaan over

ophone

We hebben op onze mobiele telefoons al van alles ontvangen: leuke foto’s, obscure filmpjes, maar nog nooit een geur. Maar dat gaat veranderen. Onderzoekers gaan morgen – voor het eerst – een geur over de Atlantische oceaan versturen.

Een professor van Harvard zal vanuit het American Museum of Natural History een foto getagged met een geur naar Parijs sturen. De boodschap wordt daar ontvangen door een speciaal apparaat dat oPhone genoemd wordt. Dat apparaat ontcijfert de boodschap en produceert de meegestuurde geur met behulp van de speciale geurcartridges waarmee hij is uitgerust.

Indiegogo

Om de oPhone versneld ter beschikking van een groot publiek te kunnen stellen, is het bedrijf erachter een crowdfundingcampagne gestart.

“Op een dag – en dat duurt niet lang meer – zal elke gebruiker van een mobiele telefoon waar deze zich ook bevindt niet alleen in staat zijn om een geurboodschap te ontvangen, maar ook te versturen,” voorspelt professor David Edwards. Vanaf morgen kunnen de trotse bezitters van een iPhone de applicatie oSnap downloaden. Deze app stelt gebruikers in staat om een foto te taggen met één van de meer 300.000 beschikbare geuren. Vervolgens kunnen die gebruikers die foto’s en geuren elektronisch versturen middels onder meer mail, Twitter en Facebook. De ontvanger moet zijn iPhone met bluetooth vervolgens verbinden aan een oPhone en deze ontcijfert dan de boodschap. Die oPhone is nog niet verkrijgbaar, maar de onderzoekers zijn voornemens in eerste instantie een exemplaar in Parijs en Cambridge neer te zetten. Mensen kunnen die gebruiken om de ontvangen boodschappen te ontcijferen. In de toekomst is het natuurlijk de bedoeling dat iedereen zo’n oPhone aanschaft en de geuren thuis of op het werk kan ontvangen.

“Als een foto vandaag de dag meer zegt dan duizend woorden, dan kan een geur morgen duizend foto’s waard zijn,” denkt Todd Dagres, één van de investeerders in de oPhone. “Het is opwindend om je in te beelden hoe de emotionele reacties op een afbeelding versterkt worden door gebruik te maken van het reukzintuig. Neem bijvoorbeeld het verschil tussen het zien van een foto van een kop koffie of het ruiken van die koffie.”

Even ruiken wat de zender ruikt, met de oPhone kan het, volgens de uitvinders ervan. Afbeelding: Vapor Communications.
Even ruiken wat de zender ruikt, met de oPhone kan het, volgens de uitvinders ervan. Afbeelding: Vapor Communications.

Bronmateriaal

"Vapor Communications Unveils New Form of Communication: Aromatic Messaging Application, Platform, and Device" - Vapor Communications
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Vapor Communications.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd