Wetenschapper realiseert zwembad met eindeloze golven

zwembad

Een zwembad waarin de golven blijven komen: het is de droom van elke surfer. En dankzij het werk van een onderzoeker aan de TU Delft komt die droom nu uit. Onderzoeker Steven Schmied ontwikkelde een rond zwembad waarin de golven in theorie eeuwig kunnen blijven rondgaan.

“Er zijn al wel toepassingen waarbij kunstmatig surfbare golven worden opgewekt, maar die voldoen niet echt aan de wensen van de surfer,” vertelt Schmied, die morgen op zijn onderzoek promoveert. “De golven zijn niet helemaal goed of je kunt maar een hele korte periode surfen.”

Greg Webber
Om een zwembad te ontwikkelen dat niet met die beperkingen te maken heeft, borduurde Schmied voort op een idee van de Australische uitvinder Greg Webber. Hij bedacht een rond zwembad dat in het midden een eiland heeft en waarin aan de buitenrand een aantal ‘drukbronnen’ ronddraaien. Deze ‘drukbronnen’ wekken de golven op. Omdat de ‘drukbronnen’ de vorm van de wand van een schip hebben, ontstaan een soort boeggolven.

“We kunnen zo’n zwembad zo groot maken als we willen en ook bijvoorbeeld tien golven tegelijkertijd opwekken”

Schaalmodellen
Aan Schmied de schone taak om het idee van Webber praktisch toepasbaar te maken. In eerste instantie nam hij daarvoor zijn toevlucht tot schaal- en computermodellen. “Die computermodellen bleken niet helemaal te voldoen. Uiteindelijk hebben we dus een meer experimentele aanpak gekozen. Het blijkt dat het heel precies aankomt op het afstemmen van de verschillende parameters, zoals de vorm van de drukbronnen, de snelheid waarmee ze ronddraaien, de waterdiepte, de helling van de waterbodem, enzovoort.” Maar uiteindelijk is het Schmied gelukt om al die factoren mee te nemen en het perfecte zwembad waarin eindeloos gesurfd kan worden, te ontwikkelen. “We kunnen zo’n zwembad bovendien zo groot maken als we willen en ook bijvoorbeeld tien golven tegelijkertijd opwekken.”

Interesse
Dankzij het werk van Schmied kan het zwembad nu daadwerkelijk gebouwd gaan worden. En er is veel interesse voor. “We hebben veel mogelijkheden. Omdat het concept makkelijk is op te schalen, kun je bijvoorbeeld ook een versie maken met een heel groot eiland in het midden, waar je dan een stuk op dertig huizen op kan zetten. In plaats van een golf estate, heb je dan een surf estate.”

Het werk van Schmied is niet alleen interessant voor surfers. Ook scheepsbouwers hebben interesse in het onderzoek. De schaal- en computermodellen van de promovendus kunnen gebruikt worden om de schadelijke invloed die scheepsgolven op bijvoorbeeld kwetsbare milieugebieden hebben, te bestuderen.”

Bronmateriaal

"TU Delft brengt paradijs voor surfers binnen handbereik" - TUDelft.nl
De afbeelding bovenaan dit artikel is afkomstig van de TU Delft.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd