Wetenschapper ontwikkelt een gezonde pizza

Een Engelse wetenschapper heeft een uitgebalanceerde pizza ontwikkeld. De pizza biedt u alles wat u tijdens een goede maaltijd binnen zou moeten krijgen en is nog lekker ook.

Een kant-en-klare maaltijd staat op dit moment niet echt bekend als het meest gezonde alternatief in de supermarkt. Toch komen mensen er uit gebrek aan tijd of soms uit gemak regelmatig met thuis. Tot grote frustratie van onderzoeker Mike Lean van de universiteit van Glasgow.

Voedingsstoffen
Hij bedacht dat het toch mogelijk moest zijn om zo’n kant-en-klare maaltijd alle voedingsstoffen die we uit een maaltijd dienen te halen, mee te geven. “We wilden aan mensen die voedsel produceren en aan supermarkten laten zien dat het mogelijk is om recepten iets aan te passen en een maaltijd te produceren die met het oog op de voedingswaarde perfect is,” vertelt Lean aan Scientias.nl. “Op dit moment is er in het Verenigd Koninkrijk geen maaltijd te koop waarbij tijdens de ontwikkeling rekening is gehouden met de voedingsstoffen.”

Leesvoer

Bent u ook toe aan een gezonde levensstijl? Het boek ‘Gezond eten, gewoon doen‘ kan u daarbij helpen. Lees er hier alles over!

Iets erbij, iets eraf
En daar brengt Lean met zijn bijzondere pizza verandering in. Om de bijzondere pizza te ontwikkelen, was het niet alleen nodig om iets aan de ‘reguliere’ pizza toe te voegen. Er moest ook iets af. Zo bevatten pizza’s veel meer vet en zout dan we eigenlijk binnen zouden moeten krijgen. “De (door Lean ontwikkelde, red.) pizza bevat alle essentiële voedingsstoffen in de juiste verhoudingen.”

Smaak
En hoe smaakt zo’n pizza? “Geweldig. Ons onderzoek toont aan dat 89 procent van de kinderen en volwassenen de pizza net zo goed of zelfs beter vonden smaken dan de gewone pizza.” Lean verwacht dat de gezonde pizza – mits deze op grote schaal geproduceerd wordt – niet veel duurder zal zijn dan de pizza die nu in het vriesvak ligt.

Recept
Hoe nu verder? Lean hoopt dat hij de producenten van pizza’s aan het denken gezet heeft. “Ik hoop dat de makers van pizza’s wakker worden en al hun recepten aanpassen. Waarom zou iemand een pizza die met het oog op de voedingsstoffen niet uitgebalanceerd is, willen verkopen als hij in plaats daarvan voor dezelfde prijs en met minstens net zo’n goede smaak een uitgebalanceerde pizza kan verkopen?”

Er zijn serieuze plannen om de pizza in Engeland te gaan introduceren. Of we de pizza binnenkort ook in Nederland mogen verwelkomen? We vroegen het Lean. “The sky is the limit,” stelt hij. En dat neemt hij heel letterlijk. “Het zou ook heel geschikt voedsel voor astronauten zijn.”

Bronmateriaal

Interview met Mike Lean
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Great British Chefs Team (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd