Wetenschapper maakt unieke beelden van pasgeboren bultrug

De bultrug is zo jong dat zijn rugvin en staartvinnen nog zacht zijn.

Ook is op de beelden te zien dat de moeder – die niet van de zijde van haar jong wijkt – nog wat bloed verliest. Zo af en toe ondersteunt ze het pasgeboren jong ook door hem op de rug te nemen.

De beelden zijn gemaakt met een drone, voor de kust van Maui. De bestuurder van de drone – Lars Bejder, verbonden aan het Marine Mammal Research Program van de Universiteit van Hawaii – werd gebeld door een lokale touroperator die hem erop wees dat er iets bijzonders gaande was in het water. “Ze hadden een hoop commotie gezien in het water en wisten niet goed wat het was en toen zagen ze plotseling heel veel bloed in het water. Dat was voor ons een reden om te gaan kijken en we ontdekten er een pasgeboren kalf,” vertelt Bejder. Waarschijnlijk was het jong – op het moment dat de onderstaande beelden gemaakt werden – nog maar enkele minuten oud.

Nog niet eerder had Bejder – ondanks dat hij al zo’n 25 jaar onderzoek doet naar mariene zoogdieren zoals bultruggen – zo’n jonge bultrug gezien. “Ik denk dat iedereen dit soort beelden kan waarderen. Het brengt ons dichter bij deze dieren en geeft ons een echt majestueus beeld van deze organismen. Ik denk dat het heel spectaculair is.”

Bronmateriaal

"Rare video of newborn humpback whale from UH marine mammal research" - University of Hawaii
Afbeelding bovenaan dit artikel: UH Manoa Marine Mammal Research Program, NOAA permit: #20311-01

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd