Wetenschapper legt lot in handen van plant

Een wetenschapper laat zich samen met planten 48 uur opsluiten in een luchtdichte kamer. De planten moeten hem van zuurstof voorzien.

Onderzoeker Iain Stewart wil zo laten zien hoe belangrijk planten voor de mens zijn. Ze worden – samen met bomen – ook wel de longen van de aarde genoemd en Stewart wil laten zien dat dat geen overdreven metafoor is.

Uitdaging
Het is een statement, maar het is ook een enorme uitdaging. “Dit experiment is nog nooit met een mens uitgevoerd,” vertelt Stewart. “Het is een fascinerende uitdaging om te kijken of planten een mens echt in leven kunnen houden.”

WIST U DAT…

…planten en schimmels aan eerlijke ruilhandel doen?

Licht
Stewart brengt vrijdag 16 en zaterdag 17 september in de luchtdichte kamer door. Speciale lichten zorgen ervoor dat de planten in de kamer voortdurend voldoende licht ontvangen. De planten gebruiken licht als energiebron voor hun fotosynthese waarbij koolstofdioxide wordt omgezet in zuurstof.

Veel planten
In totaal moeten tussen de 150 en 200 planten Stewart in leven houden. Die planten zijn zorgvuldig geselecteerd: er is gekozen voor soorten die relatief snel zuurstof produceren. Wetenschappers houden Stewart tijdens het experiment goed in de gaten en staan klaar om in te grijpen als dat nodig mocht zijn.

Het experiment vormt een risico dat Stewart graag neemt. “Sommige mensen weten hoe belangrijk planten zijn, maar anderen nemen ze gewoon voor lief. Dit zal een herinnering zijn dat planten er niet zomaar zijn. Planten zijn de dingen die ons in leven houden.”

Bronmateriaal

"Eden Project airtight chamber oxygen test for scientist" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Secret Tenerife (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd