Het is nu ook wetenschappelijk bewezen: vrouwen kunnen beter multitasken

multitasken

Het is nu ook echt wetenschappelijk bewezen: vrouwen kunnen beter multitasken dan mannen. Dat blijkt uit experimenten van de universiteit van Glasgow.

Alhoewel vaak – door vrouwen – beweerd wordt dat het vrouwelijk geslacht beter in staat is om meerdere dingen tegelijk te doen dan het mannelijk geslacht, is het wetenschappelijke bewijs daarvoor heel beperkt. Een nieuw onderzoek brengt daar verandering in. Met een serie experimenten tonen de wetenschappers aan dat vrouwen inderdaad beter kunnen multitasken dan mannen.

Links en rechts
In een eerste experiment kregen 120 mannen en 120 vrouwen de opdracht om met de rechterhand of linkerhand op een knop te drukken wanneer ze een bepaalde vorm op het scherm zagen verschijnen. Soms moesten de proefpersonen voortdurend met de rechterhand reageren. Soms moesten ze met rechts en dan weer met links reageren en dus heel snel van taak wisselen. De onderzoekers achterhaalden hoe snel de proefpersonen reageerden. Uit het onderzoekje blijkt dat zowel mannen als vrouwen trager reageerden wanneer ze van taak moesten wisselen. Maar de mannen reageerden aanzienlijk trager (77 procent trager dan wanneer ze voortdurend met dezelfde hand moesten reageren) dan de vrouwen (69 procent).

Sleutels zoeken
In een tweede experiment moesten proefpersonen vertellen hoe ze naar verloren sleutels in een open veld zouden zoeken, restaurants opzoeken op een kaart en simpele sommen oplossen. Ze hadden acht minuten de tijd om van alledrie de taken zoveel mogelijk taken te volbrengen. Ook kregen de proefpersonen te horen dat ze tijdens die acht minuten nog een telefoontje zouden krijgen en wanneer ze ervoor kozen om de telefoon op te nemen, kregen ze algemene kennisvragen zoals ‘Wat is de hoofdstad van Frankrijk?’. Uit het onderzoek blijkt dat de vrouwen er veel beter in slaagden om slimme strategieën voor het terugvinden van de sleutels te bedenken. “Dat ene significante voorsprongetje van de vrouwen suggereert dat ze superieur zijn als het gaat om taken die cognitief veel van ons vergen, met name planning, monitoring en inhibitie (afremming van impulsen, red.),” vertelt onderzoeker Keith Laws.

Waarom vrouwen beter zijn in multitasken en of ze ook tijdens hele andere taken aantonen beter in staat te zijn om meerdere dingen tegelijk te doen, zal uit nader onderzoek moeten blijken. En dat vervolgonderzoek is – ook al bevestigt het mogelijk wat heel veel mensen al jaren beweren – zeker de moeite waard, zo benadrukt onderzoeker Gijsbert Stoet. “Het onderzoek naar geslachtsverschillen tijdens basale testjes waarin het mentaal functioneren getest wordt, is heel erg belangrijk. Het helpt ons niet alleen om beter te begrijpen hoe geslachtsverschillen door ons evolutionair verleden heen ontstaan zijn, maar ook om dit onderzoek te verbinden met de vraag waarom jongens en mannen vaker aandachtsproblemen hebben dan vrouwen.”

Bronmateriaal

"New research supports theory that women are better multi-taskers" - Gla.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Trepelu (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd