Wetenschap zoekt nageslacht van Dracula

  Aan de hand van genetisch materiaal zoeken wetenschappers naar de nakomelingen van Dracula en zijn familie. Vooralsnog zonder resultaat: het lijkt erop dat de familie meer tijd besteedde aan het verspreiden van de naam dan van hun genen.

  Wie kent ‘m niet: Dracula. Oftewel: Vlad III. Hij maakte deel uit van de Roemeense dynastie Basarab. Deze dynastie heerste van 1330 tot 1601 over het zuidelijke deel van Roemenië. Dat zo velen de dynastie tot op de dag van vandaag kennen, is te danken aan Bram Stoker. Laatstgenoemde is de schrijver van het boek ‘Dracula’: een verhaal over een vampier. Stoker zou de naam van de vampier aan Vlad III, die ook wel graaf Dracula genoemd werd, ontleend hebben.

  Basarab
  De naam van de dynastie van Dracula – Basarab – komt tot op de dag van vandaag nog veelvuldig in Roemenië voor. Maar zijn alle Basarabs ook echt familie van de roemrijke dynastie? Wetenschappers beten zich in dat vraagstuk vast. Onder hen bevond zich ook Mihai Netea, als internist verbonden aan het UMC St. Radboud en van Roemeense afkomst. Samen met zijn collega’s bestudeerde hij het Y-chromosoom van 29 Roemeense mannen die de achternaam Basarab droegen. Vervolgens vergeleken zij dat Y-chromosoom met het Y-chromosoom van 150 andere Roemenen en 330 mannen die uit landen rondom Roemenië afkomstig waren.

  Vlad III

  Vlad III leefde van 1432 tot 1476. Hij staat bekend om zijn enorm gewelddadige optreden. Zo vond hij het naar verluidt prettig om vijanden te spietsen: vele duizenden zouden door zijn toedoen dat lot zijn ondergaan. Het leverde hem de bijnaam ‘De Spietser’ op. Ook zou hij vijanden hebben laten villen, koken en van diverse lichaamsdelen hebben laten ontdoen. Ondanks zijn gewelddadige aanpak wordt Vlad III door veel Roemenen als een held gezien, omdat hij het tot zijn missie maakte om de Turken uit zijn deel van Roemenië te houden.

  Geen nageslacht
  Uit het onderzoek blijkt dat de mannen met de naam Basarab meer overeenkomsten met de andere Roemenen en de mannen uit omringende landen vertonen dan met elkaar. Dat wijst erop dat de Basarabs geen nageslacht van de beroemde dynastie zijn. “De leden van de Basarab-dynastie waren beter in het verspreiden van hun naam dan van hun genen,” concluderen de onderzoekers in hun paper.

  Toch kan nog niet helemaal worden uitgesloten dat Dracula en zijn familie in de moderne Basarabs voortleeft. Om daar zeker van te zijn, moet er genetisch materiaal van de oude dynastie worden verkregen. Dat kan dan worden vergeleken met het genetisch materiaal van de moderne Basarab.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd