Wetenschap wijst oudste bewoner van Europa aan

En het is…een Bosnische den. De boom in kwestie leeft in Griekenland en blijkt meer dan 1075 jaar oud te zijn! Daarmee is het de oudste, nog levende boom van Europa.

Dat stelt een internationaal team van wetenschappers. “Het is heel opmerkelijk dat dit grote, complexe en indrukwekkende organisme zolang in zo’n onherbergzaam gebied en in een land dat al meer dan 3000 jaar bewoond wordt, heeft weten te overleven,” vindt onderzoeker Paul Krusic.

De oudste boom van Europa. Afbeelding: Oliver Konter, Mainz.
De oudste boom van Europa. Afbeelding: Oliver Konter, Mainz.
Kern
Krusic leidde de onderzoeksgroep die de boom dateerde. Om de leeftijd van de boom te achterhalen, werd er tot in het hart van de stam geboord. Het leverde een uitgeboorde kern op die ongeveer een meter lang was. In die kern telden de onderzoekers 1075 jaarringen.

1075 verjaardagen
Het betekent dat de boom een kiemplantje was toen het Byzantijnse Rijk een hoogtepunt bereikte en zijn honderdste verjaardag vierde rond de tijd dat de Chinezen het buskruit uitvonden. En rond zijn vijfhonderdste verjaardag zag de boekdrukkunst het levenslicht. Rond de duizendste verjaardag van de boom verscheurde de Tweede Wereldoorlog Europa en werd Griekenland bezet door Duitsland, Italië en Bulgarije.

De boom – die de onderzoekers Adonis hebben gedoopt – staat hoog in het Pindosgebergte en maakt deel uit van een bos waarin zeker nog tien andere bomen staan die meer dan 1000 jaar oud zijn. Hun jaarringen kunnen mogelijk meer inzicht geven in de klimaatgeschiedenis van dit gebied.

Bronmateriaal

"Pine oldest living inhabitant in Europe" - Universiteit van Stockholm

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd