Wetenschap wijst meest empathische land ter wereld aan

Onderzoekers hebben van 63 landen vastgesteld hoe empathisch de bewoners zijn. En helaas, Nederland haalt de top tien niet eens.

Dat is te lezen in het blad Journal of Cross-Cultural Psychology. De onderzoekers baseren zich op een online vragenlijst die door meer dan 104.000 mensen wereldwijd is ingevuld. Aan de hand van deze vragenlijst kon van elk individu worden vastgesteld in hoeverre het zich in anderen in kon leven en met anderen meevoelde.

Koeweit
Uit het onderzoek blijkt dat Ecuador het meest empathische land ter wereld is, gevolgd door Saoedi-Arabië, Peru, Denemarken, de Verenigde Arabische Emiraten, Korea, de VS, Taiwan, Costa Rica en Koeweit. Wellicht verrassen de resultaten je een beetje. Misschien moet je bij landen als Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit niet direct denken aan empathie. Ze hebben immers een lange geschiedenis die getekend wordt door agressie en oorlog met landen in de regio. Mogelijk zijn de resultaten te verklaren doordat het onderzoek geen onderscheid maakte tussen empathie jegens landgenoten versus empathie jegens mensen uit andere landen.

“Maar liefst zeven van de tien minst empathische landen vinden we in Oost-Europa”

Litouwen
Het minst empathische land ter wereld vinden we volgens het onderzoek in Oost-Europa: Litouwen. Overigens is Oost-Europa sowieso goed vertegenwoordig in de onderste regionen van de ranglijst: maar liefst zeven van de tien minst empathische landen vinden we in dit deel van de wereld.

Hoe roder de landen zijn, hoe empathischer. Van de grijze landen waren onvoldoende gegevens beschikbaar, zij zijn dus niet in het onderzoek opgenomen. Afbeelding: Michigan State University.
Hoe roder de landen zijn, hoe empathischer. Van de grijze landen waren onvoldoende gegevens beschikbaar, zij zijn dus niet in het onderzoek opgenomen. Afbeelding: Michigan State University.

Ons kikkerlandje
Nederland is gematigd empathisch, zo stellen de onderzoekers (zie ook het kaartje hierboven). We zijn minder empathisch dan onze ooster- en zuiderburen (de Duitsers en Belgen, respectievelijk), maar wel empathischer dan de Finnen.

De onderzoekers benadrukken dat de lijst waarschijnlijk aan grote veranderingen onderhevig is. Zo staat de VS nu nog op de zevende plek, maar het is twijfelachtig of dat zo blijft. De laatste decennia zijn de Amerikanen zich steeds meer op hun eigen ik gaan richten en minder op anderen. “Mensen vinden het moeilijker dan ooit om betekenisvolle relaties aan te gaan. Dus ja, de VS staat nu op de zevende plek, maar kan afhankelijk van de veranderingen die onze samenleving de komende 20 tot 50 jaar doormaakt stijgen of dalen.” En dat geldt in feite voor elk land.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd