Wetenschap wijst invloedrijkste personages in Game of Thrones aan

Binnenkort begint Game of Thrones weer. En wie van de vele personages moet je nu echt goed in de gaten houden? De wetenschap zocht het uit!

De hitserie Game of Thrones is berucht om de vele personages (en de gewelddadige dood die ze vaak totaal onvoorzien sterven). Dat maakt het soms lastig om al die personages en de wijze waarop ze zich tot elkaar verhouden te onthouden. Een nieuw onderzoek maakt dat nu wat gemakkelijker en brengt het sociale netwerk in Game of Thrones in kaart. En zo wordt direct duidelijk wie nu de meeste connecties en dus de meeste invloed op het verhaal heeft. Kortom: wie we goed in de gaten moeten houden.

Connecties
Zoals je ongetwijfeld weet, is de hitserie Game of Thrones gebaseerd op een serie boeken. Voor hun onderzoek maakten de wetenschappers gebruik van het derde boek uit die serie: ‘A Storm of Swords‘. Vervolgens keken ze hoe vaak (bij)namen van personages in elkaars nabijheid (binnen 15 woorden) genoemd werden. Hoe vaker de namen van personages kort bij elkaar genoemd werden, hoe sterker de connectie tussen die twee was.

De connecties van de verschillende personages.
De connecties van de verschillende personages.

De waarde van connecties
Maar connecties alleen zeggen nog niet zoveel. Want tien connecties lijken heel wat, maar als dat connecties met onbeduidende figuren (dat wil zeggen: mensen zonder veel connecties) zijn, is dat toch niet zo indrukwekkend. En dus keken de onderzoekers nog verder. Zo keken ze bijvoorbeeld ook hoe belangrijk de connecties van een gegeven personage waren.

Sansa
En wie is nu overall de held in dat sociale netwerk? “In ons netwerk springer er consistent drie karakters uit,” zo schrijven de onderzoekers. “Tyrion, Jon en Sansa.” Tyrion is – afgaand op zijn sociale netwerk en dus zijn invloed – volgens de onderzoekers de echte protagonist in het derde boek. “Ondertussen heeft Jon Snow een unieke positie in het netwerk met connecties met hooggeboren heren, de Night Watch en de ‘wildlings’,” zo stellen de onderzoekers. Dat Sansa ook in dit rijtje voorkomt, is volgens de onderzoekers verrassend. Maar: “Andere spelers zijn zich bewust van haar waarde als Stark-erfgenaam en gebruiken haar herhaaldelijk als een pion in hun machtsspel. Al zij sluwer wordt, kan ze haar netwerk met een dramatisch effect verzilveren.”

Naast deze drie moeten we echter ook Daenerys niet onderschatten. Ze zit nu vrij geïsoleerd, maar heeft ter plekke wel belangrijke connecties. “Daenerys zal het huidige netwerk zeker op zijn kop zetten wanneer ze terugkeert naar Westeros om de troon op te eisen.” En zo zijn we toch weer terug bij af: Game of Thrones blijft onvoorspelbaar.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd