Wetenschap voorziet robots van snorharen

snorhaar kat

Wetenschappers hebben elektronische snorharen ontwikkeld waarmee robots in de toekomst hun omgeving op een heel nieuwe manier kunnen ‘voelen’ en ‘zien’.

Om de snorharen te ontwikkelen, lieten de onderzoekers zich wederom inspireren door de natuur. Verschillende zoogdieren – waaronder bijvoorbeeld katten – beschikken over snorharen. Ze gebruiken ze bijvoorbeeld om obstakels waar te nemen. Maar ook verschillende insecten beschikken over haarachtige sensoren waarmee ze aanrakingen kunnen waarnemen. Ze gebruiken ze om bijvoorbeeld de wind te monitoren.

Wetenschappers hebben die snorharen nu nagebootst. “Onze elektronische snorharen bestaan uit elastische vezels die bedekt zijn met een geleidende coating bestaande uit nanobuisjes en nanodeeltjes,” legt onderzoeker Ali Javey uit. Tijdens experimenten bleken deze elektronische snorharen tien keer gevoeliger te zijn voor druk dan vergelijkbare druksensoren die eerder ontwikkeld zijn. De snorharen kunnen zelfs een heel lichte druk van één Pascal – vergelijkbaar met een geldbiljet dat op tafel ‘drukt’ – waarnemen.

Niet alleen robots kunnen gebaat zijn bij de ‘snorharen’. De sensoren kunnen in de toekomst ook leiden tot de ontwikkeling van bijvoorbeeld draagbare sensoren die de hartslag meten.

Bronmateriaal

"E-Whiskers: Berkeley Researchers Develop Highly Sensitive Tactile Sensors for Robotics and Other Applications" - LBL.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door barbourians (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd