Wetenschap vindt verband tussen autisme en luchtvervuiling

fijnstof

Wetenschappers van de Harvard School of Public Health hebben een verband gevonden tussen luchtvervuiling en autisme in een onderzoek onder 1.767 kinderen. Wanneer een zwangere vrouw wordt blootgesteld aan veel luchtvervuiling, is de kans twee keer zo groot dat haar kind autistisch is.

De wetenschappers hebben 245 autistische kinderen en 1.522 andere kinderen onderzocht. Ze analyseerden o.a. de blootstelling van de moeder aan luchtvervuiling. Op basis van het thuisadres van de moeder vonden wetenschappers al snel een verband.

De grootste boosdoener is fijnstof. Dit zijn in de lucht zwevende deeltjes kleiner dan tien micrometer. Ons bloed neemt fijnstof op, waardoor het schade kan aanrichten in ons lichaam. Op veel plekken in Europa worden de normen voor fijnstof overschreden, vooral langs drukke wegen door uitstoot van voertuigen.

Hoewel autisme deels erfelijk is, speelt luchtvervuiling ook een rol. “Vooral in het derde trimester van de zwangerschap heeft luchtvervuiling een belangrijke invloed op de ontwikkeling van autisme”, concludeert onderzoeker Marc Weisskopf. “We hebben veel andere mogelijke verklaringen bekeken, maar die bleken allemaal niet juist te zijn.”

Op de website van Milieudefensie.nl is te zien hoe het gesteld is met de hoeveelheid fijnstof in jouw straat. Overigens werkt de kaart op dit moment helaas niet in verband met serverproblemen bij Milieudefensie.nl. Wellicht dat het later wel mogelijk is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd