Wetenschap vindt planeet van Luke Skywalker

Wetenschappers hebben een planeet met twee zonnen – ja, net zoals in Star Wars – ontdekt. En dat is voor het eerst.

De onderzoekers ontdekten het bijzondere systeem met behulp van de Kepler-telescoop. Deze telescoop richt zich op de helderheid van sterren.

Twee sterren
Ze ontdekten dat een kleinere ster zo af en toe het licht van een grotere ster deels tegenhield. En zo af en toe verdween de kleinere ster helemaal en ging deze schuil achter de grote ster. Echt interessant werd het toen de helderheid van beide sterren werd aangetast, zonder dat één van de twee daar iets aan kon doen. Er moest nog een derde object in het spel zijn. En dat object draaide niet om één, maar om beide sterren.

Wist je dat…

…Kepler onlangs ook al een onzichtbare planeet ontdekte?

Eén planeet
Metingen tonen aan dat dat mysterieuze derde object een planeet moet zijn. De planeet – die vanaf nu door het leven gaat als Kepler-16b – is iets minder massief dan Jupiter en qua massa waarschijnlijk het beste te vergelijken met Saturnus. De grootste ster in dit systeem is bovendien kleiner dan onze zon. De planeet met twee zonsondergangen staat zo’n 200 lichtjaar van de aarde verwijderd.

Hoewel het systeem voor wetenschappers als een complete verrassing komt, zullen Star Wars-fans niet gek opkijken. Luke Skywalker is namelijk afkomstig van een planeet die twee zonnen heeft. “Deze ontdekking is verbazingwekkend,” vindt onderzoeker Alan Boss. “Wat sciencefiction was, blijkt werkelijkheid te worden.”

Bronmateriaal

"Tatooine-like planet discovered" - Carnegiescience.edu
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / T. Pyle.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd