Wetenschap vindt de oorspronkelijke vindplaats van de stenen van Stonehenge

stonehenge

Wetenschappers denken te weten waar de stenen van Stonehenge oorspronkelijk vandaan komen: van de noordzijde van de Preseli Hills. De grote vraag blijft hoe de prehistorische mensen de stenen naar Stonehenge brachten.

Stonehenge bestaat uit verschillende soorten stenen. Onder meer gevlekte dolerieten en ryolieten. Uit eerder onderzoek is gebleken dat beide soorten stenen hun oorsprong vinden in de Preseli Hills (Wales). In de jaren negentig stelden wetenschappers zelfs de exacte plaats van oorsprong vast door de samenstelling van de stenen te vergelijken met die van stenen in de Preseli Hills. Uit dat onderzoek bleek dat de dolerieten afkomstig waren uit Carn Meini, terwijl de ryolieten afkomstig zouden zijn van het nabijgelegen Carn Alw.

Twijfels
Maar een nieuw onderzoek trekt dat nu in twijfel. “Toen we er opnieuw naar keken, realiseerden we ons dat de beschrijvingen van de ryolieten van Carn Alw en die in Stonehenge helemaal niet op elkaar leken,” vertelt onderzoeker Richard Bevins. Vervolgens maakte hij foto’s van de stenen waar Stonehenge uit bestaat en de stenen van Carn Alw en legde ze voor aan mensen die niet vertrouwd waren met geologie. “We vroegen mensen: lijkt A op B? En iedereen zei van niet.”

WIST U DAT…

…in Duitsland een Keltisch Stonehenge is ontdekt?

Carn Goedog
Maar als de stenen niet van Carn Alw komen, waar komen ze dan wel vandaan? De onderzoekers bestudeerden de samenstelling ervan en denken de oorsprong van de stenen nu gevonden te hebben. Ze concluderen dat de gevlekte dolerieten van Carn Goedog vandaan komen en de ryolieten vinden hun oorsprong in Craig Rhos-y-Felin.

Het onderzoek is fascinerend. Zeker wanneer we na gaan denken over de manier waarop de bouwers van Stonehenge de stenen vanuit de Preseli Hills naar Stonehenge hebben verplaatst. Daar zijn twee theorieën over. “Veel mensen denken dat mensen de stenen naar het zuiden vervoerden, de heuvels af en dan met behulp van vlotten het Kanaal van Bristol op.” Een andere theorie stelt dat de stenen door ijs reeds richting het gebied waarin Stonehenge tot stand kwam werden geduwd en dus – hoewel afkomstig uit de Preseli Hills – al in de omgeving van Stonehenge voorhanden waren toen de bouwers van Stonehenge leefden. De eerste theorie komt met dit nieuwe onderzoek op losse schroeven te staan. Zowel Craig Rhos-y-Felin als Carn Goedog bevinden zich namelijk aan de noordkant van de Preseli Hills. Om de stenen over het water te kunnen vervoeren, zouden deze dan eerst de heuvel op gesleept moeten worden. “Dat is gewoon niet waarschijnlijk.”

Bronmateriaal

"Did humans transport Stonehenge rocks further than previously thought?" - NERC.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mari (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd