Wetenschap vernoemt negentien soorten varens naar Lady Gaga

  Wetenschappers hebben een heel nieuw geslacht varens vernoemd naar Lady Gaga. En daarmee weet de wereldberoemde popster in één klap negentien soorten varens naar haar vernoemd. De wetenschappers beweren zelf dat ze niet anders konden: deze varens moesten de naam ‘Gaga’ wel dragen.

  Er blijken namelijk nogal wat overeenkomsten te zijn tussen de popster en de varens, zo vertelt onderzoeker Kathleen Pryer. “We wilden het geslacht al naar Lady Gaga vernoemen vanwege haar fervente verdediging van gelijkheid en individuele expressie. En toen we dat in overweging begonnen te nemen, bleken de varens ons steeds meer argumenten te geven die erop wezen dat het een goede keuze was.”

  Overeenkomsten
  Zo droeg Lady Gaga tijdens de uitreiking van de Grammy Awards in 2010 een bijzonder kostuum met enorme schouders. Die schouders bleken exact dezelfde vorm te hebben als de varens, wanneer deze zich nog in een heel pril stadium van hun leven bevinden. En er was meer dat de onderzoekers aan Lady Gaga deed denken: zo slaat de varen zijn nieuwe blaadjes op in een soort balletje dat weer doet denken aan de wijze waarop Gaga haar fans begroet: ze maakt van haar hand een soort klauw.

  DNA
  Dat de varen echt naar Gaga vernoemd moest gaan worden, werd wel duidelijk toen de onderzoekers het DNA ervan onder de loep namen. Ze ontdekten in het DNA de sequentie GAGA.

  WIST U DAT…

  …het helemaal niet ongewoon is dat nieuwe soorten organismen naar beroemdheden worden vernoemd? Zo werd een nieuwe worm onlangs nog vernoemd naar Yoda, mag een kreeftachtige zich vernoemd weten naar Bob Marley en is er een kikkersoort die naar prins Charles heet.

  Nieuwe soorten
  Van de negentien soorten varens zijn er zeker twee nieuw voor de wetenschap. De andere zeventien zijn in het verleden onterecht aangezien voor een ander geslacht varens. Het geslacht heeft de naam Gaga gekregen. Dus de soortnaam van elke varen uit dit geslacht begint met Gaga. De twee nieuwe soorten varens heten bijvoorbeeld: Gaga germanotta en Gaga monstraparva. In de laatste soortnaam wordt ook nog een hommage gebracht aan de fans van Gaga. Letterlijk betekent de naam zoiets als monster klein, waarmee natuurlijk verwezen wordt naar Lady Gaga’s fans die ze zelf aanduidt als ‘kleine monsters’.

  Biseksueel
  Net als bijna alle andere soorten varens produceren de varens uit het Gaga-geslacht kleine sporen die in de grond dringen en daar uitgroeien tot hartvormige plantjes. Deze plantjes kunnen vrouwelijk, mannelijk en zelfs tweeslachtig zijn: dat is afhankelijk van de omstandigheden (onder meer: het geslacht van andere varens in de buurt). De varens kunnen samen voor nageslacht zorgen, maar indien noodzakelijk kunnen ze ook zichzelf bevruchten om nieuwe varens op de wereld te zetten.

  Dat deze varens naar Lady Gaga vernoemd zijn, komt natuurlijk niet alleen door de overeenkomsten tussen de popster en de varen (laten we eerlijk zijn: er zijn tenslotte meer verschillen, dan overeenkomsten tussen die twee). Ook het feit dat de onderzoekers fan zijn van Gaga speelde een rol. “We luisteren vaak naar haar muziek terwijl we onderzoek doen. We vinden haar tweede album ‘Born this Way’ enorm empowering, in het bijzonder voor rechtelozen en groepen zoals LHBT-ers (Lesbisch, Homo-, Bi- en Transseksueel, red.), etnische minderheden, vrouwen en wetenschappers die rare varens bestuderen!”

  Bronmateriaal

  "Nineteen Species of Fern Named for Lady Gaga" - Duke.edu
  De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de Duke University.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd