Wetenschap verklaart het vreemde loopje van Poetin

poetin

Het is mogelijk een overblijfsel uit de tijd die hij doorbracht bij de KGB, de geheime dienst van de Sovjet-Unie.

Vladimir Poetin, president van Rusland, houdt er een bijzonder loopje op na. Wanneer hij loopt, zwaait zijn linkerarm mee, maar blijft de rechterarm vrij stijfjes naast het lichaam hangen. In het verleden hebben onderzoekers al verschillende verklaringen voor dit verschijnsel bedacht. Zo zou het bijvoorbeeld het resultaat kunnen zijn van Parkinson. Of van een herseninfarct die reeds in de baarmoeder plaatsvond. In het blad British Medical Journal komen onderzoekers nu echter met een andere verklaring.

KGB
“Op zoek naar mogelijke verklaringen, stuitten we op een trainingshandleiding van de voormalige Russische KGB,” zo schrijven de onderzoekers. En in die handleiding stond iets interessants. KGB-agenten kregen daarin opdracht ten allen tijde hun wapen zo dicht mogelijk bij het lichaam te houden. De exacte instructie luidde als volgt: “Wanneer je in beweging bent, is het absoluut noodzakelijk dat je je wapen tegen de borst of in de rechterhand houdt.” Verder krijgen de agenten de tip zich ietwat zijdelings voort te bewegen, waarbij de linkerzijde van het lichaam naar voren toe gericht is. “Wij vroegen ons af of dit het loopje van president Poetin kon verklaren, aangezien hij vroeger KGB-training heeft gehad,” zo schrijven de onderzoekers. “Als dit het geval zou zijn, dan zou je verwachten een dergelijk ‘afwijkend’ loopje te zien bij andere Russische ambtenaren die ook dergelijke instructies hebben gekregen tijdens hun tijd bij de KGB of andere overheidsdiensten.”

De loopjes

Bekijk hier het loopje van Poetin. En hier het loopje van Medvedev. En hier het loopje van Serdyukov.

YouTube
De onderzoekers zochten daarop op YouTube naar beelden waarop te zien was hoe andere Russische (hoge) ambtenaren wandelden. Tot hun verrassing zagen ze dat diverse ambtenaren zich op ongeveer dezelfde wijze als Poetin voortbewogen: met de rechterarm vrij stijf naast het lichaam. Dat gold bijvoorbeeld voor premier Dmitry Medvedev, de twee voormalige ministers van defensie Sergei Ivanov en Anatoly Serdyukov) en commandant Anatoly Sidorov.

Training
Het is niet aannemelijk dat al deze mensen aan Parkinson lijden. Aannemelijker is dat hun bijzondere loopje het resultaat is van de training die ze tijdens hun militaire carrière of carrière in dienst van de geheime dienst volgden. Dat wordt nog eens onderschreven door het feit dat ook cowboy’s in het Wilde Westen in films een vrij stijve rechterarm blijken te hebben.

Gunslinger’s gait
De onderzoekers weten het dan ook bijna zeker. Het bijzondere loopje – dat ze ‘Gunslinger’s gait’ hebben gedoopt – is het resultaat van een wapentraining waarbij trainees worden aangemoedigd om hun rechterhand dicht bij de borst te houden wanneer ze lopen. Het stelt de trainees in staat om snel een wapen te trekken wanneer ze opeens oog in oog komen te staan met een vijand.

Het onderzoek, waar ook een Nederlandse professor zijn bijdrage aan leverde, is verschenen in de kersteditie van het British Medical Journal. In deze kersteditie verschijnen traditiegetrouw onderzoeken met een knipoog, die overigens wel aan de gebruikelijke peer-review zijn onderworpen. Het zijn dus echte wetenschappelijke papers, maar met een onderwerp dat opmerkelijk of grappig is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd