Wetenschap verhelpt de pinda-allergie

Onderzoekers zijn erin geslaagd om de allergische reactie die bij sommige mensen volgt na het eten van een pinda, uit te schakelen.

De wetenschappers bewerkstelligden dat door het lichaam te laten denken dat een pinda helemaal geen bedreiging is, zo is in het blad Journal of Immunology te lezen. “We denken dat we een manier hebben gevonden om de allergische reactie bij voedselallergieën op een veilige en snelle manier uit te schakelen,” concludeert onderzoeker Paul Bryce.

Bloedcellen
De onderzoekers zorgden ervoor dat proteïnen die in pinda’s zitten zich aan bloedcellen bonden. Vervolgens werden die bloedcellen in het lichaam losgelaten. Zo ‘leert’ het lichaam dat pinda’s veilig zijn en blijft een allergische reactie na het eten ervan uit.

WIST U DAT?

…de pinda-allergie redelijk zeldzaam is?

Experiment
Experimenten met muizen wijzen erop dat de methode goed werkt. De onderzoekers namen enkele muizen met een zeer ernstige pinda-allergie en gaven ze de bloedcellen met proteïnen. Na twee behandelingen kregen de muizen een pinda-extract. De allergische reactie bleef uit: hun lichaam erkende nu dat pinda’s geen kwaad kunnen. “Hun immuunsysteem zag de pindaproteïnen als normaal, omdat het er middels de bloedcellen al vertrouwd mee was geraakt,” legt Bryce uit. Een tweede experiment wijst erop dat ook andere allergieën op deze wijze bestreden kunnen worden. De onderzoekers namen een stofje dat normaal gesproken in de longen voor een allergische reactie zorgde en verbonden dit weer aan bloedcellen. Toen de muizen na enkele behandelingen echt aan de stofjes werden blootgesteld, bleef een reactie uit.

Meer
Volgens de onderzoekers moet het zelfs mogelijk zijn om meerdere allergieën tegelijkertijd te behandelen. Er kunnen namelijk meerdere proteïnen aan één bloedcel worden gebonden.

Eerder werd deze methode al gebruikt om auto-immuunziekten aan te pakken. Hieruit bleek dat MS en diabetes type 1 bij muizen op deze manier te stoppen is. Op dit moment wordt onderzocht of het ook bij mensen werkt.

Bronmateriaal

"Peanut allergy turned off by tricking immune system" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Andrew Malone (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd