Wetenschappers tonen tijdens een nieuw onderzoek aan dat het mogelijk is om een operatierobot die vanaf een afstand bestuurd wordt, te hacken. Het vraagt om extra veiligheidsmaatregelen, zo stellen de onderzoekers.
Steeds vaker komen ze op operatiekamers in actie: chirurgische robots. Vaak worden ze bestuurd door een chirurg die zich ook in de operatiekamer bevindt. Maar in de toekomst gaat dat hoogstwaarschijnlijk veranderen en zullen operatierobots in toenemende mate vanaf een afstandje bestuurd worden. Dat is met name handig wanneer de robots actief zijn in gevaarlijke of moeilijk toegankelijke gebieden (denk bijvoorbeeld aan militaire kampen, een gebied waar een besmettelijke ziekte heerst of waar recent een natuurramp heeft plaatsgevonden).
Experiment
Maar hoe veilig is het om zo’n operatierobot vanaf een afstandje te besturen? Om een antwoord te krijgen op die vraag, experimenteerden onderzoekers van de universiteit van Washington met een robot die voor experimenten ontwikkeld is en vanaf een afstandje bestuurd wordt. Terwijl proefpersonen de robot vanaf een afstandje opdracht gaven om kleine blokjes te verplaatsen, voerden de onderzoekers cyberaanvallen uit en probeerden ze de commando’s die door de proefpersonen aan de robot werden gegeven, te verstoren.
Hacken
En dat lukte, zo stellen de onderzoekers in hun resulterende papers. Zo slaagden ze erin om de commando’s die proefpersonen aan de robot gaven te verstoren en zelfs te overschrijven. Ook bleek het vrij gemakkelijk te zijn om de robot tijdens zo’n cyberaanval te overspoelen met informatie, waardoor deze minder goed ging functioneren. En het was ook niet heel lastig om de robot tot een noodstop te dwingen, zodat deze helemaal niets meer deed.
Compenseren
In sommige gevallen lukte het de proefpersonen om de verstoringen te compenseren, maar de onderzoekers wijzen erop dat dat tijdens een chirurgische ingreep wellicht niet mogelijk is. Een robot die niet of niet goed gehoor geeft aan commando’s kan dan voor grote problemen zorgen.
De onderzoekers experimenteerden met een robot die op een open netwerk was aangesloten. Ze benadrukken dat robots die op een gesloten netwerk zitten wat lastiger aan te vallen zijn, maar tegelijkertijd stellen ze dat het niet aannemelijk is dat robots die in de toekomst in noodsituaties gaan opereren daar de beschikking hebben over een gesloten en dus veiliger netwerk. “In een ideale wereld heb je altijd een privé-netwerk en is alles te controleren, maar dat is niet altijd het geval. We moeten nu – voor de volgende generatie telerobots wordt ingezet – extra veiligheidsmaatregelen ontwerpen en testen.”