Wetenschap redt hersencel van gewisse dood

Een doorbraak: wetenschappers zijn erin geslaagd om het afsterven van hersencellen in muizen te voorkomen.

Wanneer mensen aan Alzheimer of Parkinson lijden, dan bouwen zich in het brein ‘foute’ eiwitten op. Deze eiwitten kunnen er uiteindelijk toe leiden dat hersencellen afsterven. De onderzoekers bestudeerden dat proces in muizen. Ze beschrijven hun werk in het blad Nature.

Afsterven
In het brein van de muizen bouwde het aantal foute eiwitten zich op. Die opbouw activeerde een verdedigingsmechanisme in het brein en dat mechanisme zorgde ervoor dat hun brein stopte met het aanmaken van nieuwe eiwitten. Normaal gesproken start die aanmaak van nieuwe eiwitten vanzelf weer. Maar nu niet: de voortdurende opbouw van de foute eiwitten blokkeerde de aanmaak van nieuwe eiwitten. Dat leidde tot een tekort aan eiwitten en uiteindelijk het afsterven van hersencellen.

WIST U DAT…

Langer leven
De onderzoekers injecteerden de muizen met eiwitten die ervoor zorgen dat de dieren toch weer eiwitten gingen aanmaken, ongeacht hoeveel ‘foute’ eiwitten er ook waren. De resultaten zijn verbazingwekkend. De hersencellen stierven niet af, de hoeveelheid eiwitten in het brein werd weer stabiel en de cellen waren weer in staat om op gezonde wijze met elkaar te communiceren. De muizen leefden ook langer, ongeacht het feit dat slechts een klein deel van hun brein behandeld was.

Parkinson
De onderzoekers verwachten dat de aanpak effectief is in het bestrijden van tal van ziekten. De wetenschappers pakken namelijk niet afzonderlijke eiwitten, maar de grondslag van meerdere ziekten aan. De aanpak biedt hoop voor aandoeningen als Parkinson en Alzheimer waarbij de opbouw van foute eiwitten uiteindelijk ook leidt tot het afsterven van hersencellen. Op dit moment zijn ziekten als Alzheimer en Parkinson amper te behandelen.

Of mensen net zo gebaat zijn bij het onderzoek als muizen moet natuurlijk nog blijken. Maar de resultaten zijn zo veelbelovend dat een vervolgonderzoek dat dat uit moet gaan zoeken er ongetwijfeld komt.

Bronmateriaal

"Researchers 'switch off' neurodegeneration in mice" - Le.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door George Shuklin (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd