Door zo’n 200 haren in een specifiek patroon te plukken, kunnen onderzoekers ervoor zorgen dat er 1200 haren voor terugkomen. En daarmee lijkt een nieuwe behandeling tegen kaalheid geboren.
Het idee voor het opmerkelijke onderzoek ontstond enkele jaren geleden. Dermatoloog Chih-Chiang Chen wist dat beschadigingen aan haarzakjes de directe omgeving van die haarzakjes beïnvloeden en uit recent onderzoek was gebleken dat de omgeving van haarzakjes weer invloed uit kon oefenen op de regeneratie van haar. Het bracht Chen op een idee: zou het niet mogelijk zijn om de omgeving van haarzakjes te gebruiken om meer haarzakjes te activeren?
Muizen
Chen en zijn collega’s namen de proef op de som met muizen. Ze plukten 200 haren één voor één uit de huid van diverse muizen. En elke keer deden ze dat in een ander patroon. Bij sommige muizen in een relatief groot gebied (met een diameter groter dan 6 millimeter). In andere muizen in een kleiner gebied (met een diameter tussen de 3 en 5 millimeter). Wanneer er in een groot gebied 200 haren werden weggeplukt (en de dichtheid van het aantal weggehaalde haarzakjes dus klein was), gebeurde er niets. Maar wanneer er in een klein gebied 200 haren werden weggeplukt (en de dichtheid van het aantal weggehaalde haarzakjes dus groot was), gebeurde er iets opmerkelijks. De muizen kregen er tussen de 450 en 1300 haren voor terug. Sommige van deze haren ontsproten buiten het gebied waarin de muizen geplukt waren.
Immuuncellen
Een prachtig resultaat. Maar hoe kan dat? Wanneer de haarzakjes uit de huid worden weggenomen, krijgt het immuunsysteem een seintje dat er iets niet goed gaat. De immuuncellen haasten zich naar de plek des onheils en geven daar stofjes af die – in bepaalde concentraties – aan zowel de geplukte als niet-geplukte haarzakjes laten weten dat het tijd is om haar te laten groeien.
De onderzoekers hopen dat hun studie kan leiden tot een doeltreffende behandeling tegen alopecia: een vorm van haarverlies. Hun volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Cell.