Wetenschap ontwikkelt nieuw materiaal: shrilk

Wetenschappers hebben een nieuw materiaal ontwikkeld dat supersterk, superlicht en heel goedkoop is.

De onderzoekers lieten zich inspireren door insecten en dan in het bijzonder de cuticula. Dit laagje beschermt insecten. Het bijzondere aan dit stofje is dat het supersterk, heel flexibel en extreem licht is.

Nagemaakt
Wetenschappers hebben de cuticula nu bestudeerd en zijn erin geslaagd om het materiaal na te maken. Het resultaat is een synthetische versie die ook superlicht, extreem sterk en flexibel is: shrilk. Die naam heeft het materiaal te danken aan de ingrediënten die erin zitten: zijde (silk) en chitine dat wordt geleverd door garnalen (shrimp). Hierboven is een vleugel van een insect te zien. Deze vleugel is gemaakt van shrilk.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs het lichtste materiaal ooit hebben ontwikkeld?

Supersterk
Dat het materiaal geweldig is, behoeft geen uitleg. Het is bijvoorbeeld net zo sterk als een aluminiumlegering, maar het gewicht ervan is vijftig procent kleiner. Ook is het heel goedkoop, omdat het deels gemaakt wordt uit afvalproducten van garnalen. Als klap op de vuurpijl is het ook nog helemaal afbreekbaar.

Afbreekbaar plastic
Maar waarvoor kunnen we dit mooie materiaal nu precies gebruiken? De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kan het gebruikt worden om een sterk, maar volledig afbreekbaar en goedkoop plastic te maken. Of luiers die uit zichzelf vergaan. Of als ‘verband’ over wonden waar veel druk op staat.

Het volledige onderzoek naar shrilk is terug te vinden in het blad Advanced Materials.

Bronmateriaal

"Inspired by Insect Cuticle, Wyss Researchers Develop Low-Cost Material with Exceptional Strength and Toughness" - Harvard.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Wyss Institute.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd