Wetenschap ontwikkelt camera met resolutie van 50 gigapixel

Wetenschappers hebben 98 microcamera’s in één apparaat gestopt. Zo ontstond een camera met een resolutie van 50 gigapixel. En die camera ziet soms zelfs meer dan wij mensen doen.

Met 50 gigapixel (50.000 megapixel) onderscheidt de camera zich overduidelijk van de huidige fotocamera’s die het vaak met 8 tot 40 megapixel moeten doen. Dat schrijven onderzoekers in het blad Nature.

Hoe werkt het?
“Elk van de microcamera’s verzamelt informatie over een specifiek deel van het gezichtsveld,” legt onderzoeker David Brady uit. “Een computerprocessor maakt van die informatie één zeer gedetailleerde foto. In veel gevallen kan de camera foto’s maken van dingen die fotografen zelf niet zien, maar enkel detecteren wanneer ze later de foto bekijken.”

Op deze foto is goed te zien hoe gedetailleerd de camera dingen vastlegt. Sommige dingen zijn voor de fotograaf onzichtbaar (bijvoorbeeld de man op de brug), maar de camera ziet ze. Foto: Nature 486, 386–389 (21 June 2012) doi:10.1038/nature11150.

Uitdaging
De grootste uitdaging in het ontwikkelen van de camera was de ontwikkeling van microcamera’s en elektronische componenten die niet te duur zijn, maar wel uitstekend presteren. “De belangrijkste barrière bleek een lager energieverbruik en de ontwikkeling van compacte geïntegreerde circuits te zijn, niet de optische kant van het verhaal.” Dat blijkt ook wel uit de samenstelling van de camera. Deze bestaat voor slechts drie procent uit optische elementen, de rest is electronica en processoren die de verzamelde informatie moeten samensmelten tot één foto. “Een gedeelde lens verzamelt licht en stuurt dat naar de microcamera’s eromheen,” vertelt Michael Gehm. “Net zoals een netwerkcomputer stukjes informatie naar een werkstation stuurt. We zorgen voor wat overlap, zodat we niets missen.”

WIST U DAT…

…er nu ook camera’s zijn die om hoekjes kunnen kijken?

Grote nadeel is dat de camera op dit moment nog erg groot is: 70 bij 70 centimeter. Maar: dat is een tijdelijk probleem. Volgens de onderzoekers worden de elektronische onderdelen van de camera binnen een jaar of vijf kleiner en efficiënter. En dan zou het niet lang moeten duren voordat de gigapixel-camera de markt gaat veroveren. “Als er meer efficiënte en compacte elektronica ontwikkeld wordt, dan breekt het tijdperk van gigapixel camera’s die je gewoon in je hand kunt houden, aan.”

Bronmateriaal

"Megapixel Camera? Try Gigapixel" - Duke.edu
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Duke.edu.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd