Wat wil de vruchtbare vrouw? Niets bijzonders

kus

Wil een vruchtbare vrouw iets anders dan een onvruchtbare vrouw? Jarenlang dachten onderzoekers van wel. Maar een nieuwe studie veegt die theorie van tafel: vrouwen vallen in hun vruchtbare periode niet op een ander type man.

Diverse onderzoeken stellen dat vrouwen wanneer ze vruchtbaar zijn op mannelijke of heel gezonde mannen vallen, terwijl ze tijdens hun onvruchtbare periode – wanneer ze hormonaal het één en ander gemeen hebben met een zwangere vrouw – een zwak hebben voor de vriendelijke, zachte man. Maar een analyse van 58 onderzoeken naar de voorkeuren van de vrouw toont nu aan dat die onderzoeksresultaten niet overeind blijven: de voorkeuren van een vrouw veranderen door hun cyclus heen niet.

Subtiel
Vrouwen verlangen wanneer ze vruchtbaar zijn wellicht naar seks met mannen die zeer mannelijk of heel gezond zijn, maar dat verlangen is op de piek van hun vruchtbare periode niet groter dan op elk ander moment in hun cyclus. En vrouwen die niet vruchtbaar zijn, zijn niet specifiek gericht op vriendelijke, zachte mannen die goed voor hun kinderen kunnen zorgen. “Dat we er niet in slaagden om consistente effecten van de hormonale cyclus van de vrouw op de keuze voor een partner te vinden, sluit natuurlijk niet uit dat die effecten bestaan,” benadrukt onderzoeker Wendy Wood. “Maar ons onderzoek suggereert dat deze effecten heel subtiel zijn, als ze al bestaan. Door te vertrouwen op ouderwetse theorieën die de nadruk leggen op biologie en cultuur uitsluiten, missen evolutionaire psychologen één van de belangrijkste, kenmerkende menselijke processen: onze opmerkelijke vaardigheid om controle uit te oefenen over ons eigen gedrag.”

“Men moet erkennen dat vrouwen over de indrukwekkende vaardigheid beschikken om hun eigen gedrag te reguleren en niet in de val van het biologische determinisme te trappen”

Repliceren
Uit de review van de onderzoekers blijkt onder meer dat het verband tussen de cyclus van de vrouw en haar partnerkeuze door de tijd heen verzwakte. Hoe vaker studies gerepliceerd werden, hoe kleiner het effect werd. Bovendien ontdekten de onderzoekers dat papers die aantoonden dat er geen verband was tussen de cyclus van de vrouw en haar partnerkeuze – ondanks dat ze vaak met grotere precisie waren uitgevoerd – een kleinere kans hadden om in een wetenschappelijk blad gepubliceerd te worden.

Het onderzoek verandert de kijk op de vrouw. “Een compleet model van de menselijke voortplanting moet erkennen dat vrouwen over de indrukwekkende vaardigheid beschikken om hun eigen gedrag te reguleren en niet in de val van het biologische determinisme te trappen.”

Bronmateriaal

"What do women want? USC study reveals what scientists might have gotten wrong" - USC.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door marceloto (via Freeimages.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd