Wetenschap ontdekt snelst draaiende ster ooit

De ster VFTS 102 heeft echt haast. De ster draait met een snelheid van meer dan twee miljoen kilometer per uur om zijn as!

De ster bevindt zich in de Grote Magelhaense Wolk en gaat de boeken in als de snelst draaiende ster ooit. Een internationaal team van wetenschappers ontdekte de haastige ster. Ze maakten voor hun ontdekking gebruik van de Very Large Telescope in Chili, zo is in het blad Astrophysical Journal Letters te lezen.

Maar waarom heeft de ster eigenlijk zo’n haast? De onderzoekers denken dat wel te kunnen verklaren. De ster zou ooit met een andere ster zijn opgetrokken. Die ster veranderde in een supernova. Gas van de ‘partnerster’ van VFTS 102 zou op de ster zijn terechtgekomen waardoor deze steeds sneller ging draaien.

Maar hardlopers zijn doodlopers en dat geldt waarschijnlijk ook voor VFTS 102. “Welk lot de zware, snel draaiende ster is beschoren, is onzeker,” concludeert onderzoeker Alex de Koter. “Het is mogelijk dat een dergelijke ster zijn leven eindigt in een bijzonder exotische supernova-explosie, zoals een gammaflits of een hypernova.”

Bronmateriaal

"Snelst draaiende ster ontdekt" - Astronomie.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd