Wetenschap ontdekt heel nieuw ecosysteem

Het ecosysteem bestaat uit een warme hydrothermale bron en een koude bron waar methaan uit de oceaanbodem ontsnapt.

Hydrothermale bronnen kennen we al langer. En ook de tegenhanger ervan: koude submariene bronnen waarbij methaan uit de zeebodem komt zetten, is onderzoekers niet onbekend.

Overlap
Maar nu blijkt tegen alle verwachtingen in dat deze twee ecosystemen naast elkaar kunnen bestaan en elkaar zelfs kunnen overlappen. Onderzoekers vonden de bijzondere combinatie voor de kust van Costa Rica. Ook troffen ze in het gebied hele bijzondere zeedieren aan. Waaronder zelfs enkele nieuwe soorten.

WIST U DAT…

…ook rond een dode hydrothermale bron leven mogelijk is?

Van twee walletjes
Sommige dieren wonen in het warme water. Terwijl andere dieren de kou prefereren. Sommige dieren doen het echter ook prima in beide omstandigheden. De worm Lamellibrachia barhami die u bovenaan dit artikel ziet bijvoorbeeld. De onderzoekers troffen in het gebied onder meer krabben en kokerwormen aan.

De vondst is bijzonder. Het laat maar weer eens zien hoe weinig we eigenlijk van het leven op grote diepte weten. “Er bevinden zich nog heel wat verrassingen in het diepe water,” concludeert onderzoeker Lisa Levin. “Er liggen in de oceaan nieuwe soorten en vrijwel zeker nieuwe ecosystemen verborgen.”

Bronmateriaal

"Hot Meets Cold at New Deep-Sea Ecosystem: "Hydrothermal Seep"" - NSF.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Greg Rouse / SIO.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd