Wetenschap nadert graf van mogelijke Mona Lisa

Wetenschappers zijn op een trapje gestuit dat mogelijk leidt naar de tombe waarin Lisa Gherardini – mogelijk Mona Lisa – ter ruste werd gelegd.

De onderzoekers zijn aan het graven onder het klooster St. Ursula in Florence. Gherardini stierf hier in 1542. De kans is dan ook groot dat zij onder het klooster begraven werd.

Trapje
De eerste resultaten wijzen erop dat de onderzoekers in de goede richting zitten. Ze vonden enkele treden die waarschijnlijk leiden naar een grafkelder. De treden zijn zo’n 90 centimeter breed. “De vondst is in overeenstemming met onze archieven,” vertelt onderzoeker Silvano Vinceti. “We zouden op de plaats moeten zijn waar ooit het altaar stond en waar een deur en een trap leidden naar de grafkelder.”

Wie was…

…Leonardo da Vinci? Lees er hier alles over!

Werk
Hoewel de eerste resultaten hoopgevend zijn, is er nog veel werk aan de winkel. De komende week hoopt het team verder te graven tot een diepte van zo’n 60 centimeter. Dan moet meer duidelijk worden.

De onderzoekers hopen de restanten van Lisa Gherardini terug te vinden, te identificeren en op basis ervan een reconstructie van haar gezicht te kunnen maken. Door dat te vergelijken met het gezicht van de Mona Lisa moet worden vastgesteld of zij model stond voor het mysterieuze kunstwerk. Er wordt al eeuwen gespeculeerd over wie de dame op het schilderij is. Sommigen beweren dat het Leonardo da Vinci zelf is. Anderen dat het zijn assistent is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd