Wetenschap moet nog deciljoen geneeskrachtige stoffen ontdekken


Nieuw onderzoek wijst erop dat onderzoekers nog een deciljoen (dat is een 1 zijn 60 nullen) moleculen met een geneeskrachtige werking moeten ontdekken.

Dat zou betekenen dat we tot op heden slechts 0,1 procent van alle geneeskrachtige stoffen op aarde kennen en dat er nog meer stofjes dan er sterren in het universum zijn, op ons wachten om ontdekt te worden. Dat schrijven onderzoekers in het blad ACS Chemical Neuroscience.

WIST U DAT…

…een tienjarige begin dit jaar een nieuw molecuul heeft ontdekt?

Chemische ruimte
Maar hoe komen ze aan dat immense getal? Door de ‘chemische ruimte’ te bestuderen. Zoals het heelal bewoond wordt door sterren en planeten, wordt de chemische ruimte bewoond door moleculen. De onderzoekers richtten zich daarbij op hele kleine moleculen die zich door celwanden heen kunnen bewegen en de interactie met biologische moleculen in het lichaam aan kunnen gaan. Dat zijn namelijk heel interessante moleculen, omdat ze wel eens dienst kunnen doen als medicijn. De onderzoekers bestudeerden de ‘chemische ruimte’: oftewel het gebied waarin deze moleculen zich ophouden. Aan de hand van onder meer fysische wetten stelden de onderzoekers vast hoeveel moleculen er in die ruimte zouden passen.

Ontdekken
Uit het onderzoek blijkt dat de moleculen die we nu kennen, slechts 0,1 procent van die chemische ruimte bezetten. En dus valt er naar schatting nog heel wat te ontdekken.

Maar daar laten de onderzoekers het niet bij. Ze geven wetenschappers in hun paper ook handvatten om die moleculen op te gaan sporen. Ze laten zien hoe computers kunnen helpen om het gebied waarin een gezocht molecuul zich kan ophouden, kan verkleinen en zo de kans om het te vinden, kunnen vergroten.

Bronmateriaal

"One million billion billion billion billion billion billion: The number of new drugs awaiting discovery" - ACS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door e-Magine Art (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd