Wetenschap moet Amerikaans leger aan Iron Man-pak helpen

iron man

Wetenschappers hebben opdracht gekregen van het Amerikaanse leger om een pak te gaan ontwikkelen dat soldaten niet alleen beter beschermt tegen kogels, maar ze ook ‘supermenselijke krachten’ geeft. Klinkt het bekend in de oren? Nou, het klinkt niet alleen als een Iron Man-pak; het komt er hoogstwaarschijnlijk ook zo uit te zien.

De speciale commando’s van het Amerikaanse leger willen een pak dat ze beter beschermt en hun prestaties verbetert. Voorlopig wordt het pak officieel aangeduid als TALOS, wat staat voor Tactical Assault Light Operator Suit. Maar in de volksmond wordt al gesproken over een Iron Man-pak. En dat is niet zo verwonderlijk.

Computer aan boord
Het leger fantaseert namelijk over een pak dat het lichaam beschermt tegen kogels, dat voorzien is van computers die soldaten een completer beeld van hun omgeving geven en de soldaten voortdurend op de hoogte houden van hun gezondheid (lichaamstemperatuur, hartslag, enzovoort). Ook moeten er wapens in het pak worden ingebouwd.

WIST U DAT…

…het niet ongebruikelijk is dat overheidsinstellingen zich laten inspireren door fictieve helden? Zo keek de CIA verschillende kunstjes van James Bond af.

Vloeibaar harnas
Om die fantasie werkelijkheid te laten worden, doet defensie een beroep op de wetenschap. Onder meer op het werk van onderzoekers aan het Massachusetts Institute of Technology. Zij werken momenteel aan een ‘vloeibaar harnas’. Wanneer het harnas wordt blootgesteld aan een magnetisch veld of elektrische stroom verandert het in milliseconden tijd van vloeibaar in vast. Hoewel de technologie nog volop in ontwikkeling is, is het aannemelijk dat deze in TALOS geïntegreerd wordt. Deze en andere technologieën vormen samen dus straks TALOS: een geavanceerd harnas met communicatiemiddelen, sensoren, wapens, enzovoort.

Het zal zeker lastig worden om het pak werkelijkheid te laten worden. Want de echte wereld kent geen Stark Industries die alle technologieën die in het pak samenkomen beheerst. Er is niet één bedrijf of instituut dat het pak kan bouwen. Verschillende bedrijven en wetenschappers zullen hun expertise moeten bundelen. Defensie is nog bezig om die bedrijven te identificeren en op één lijn te krijgen. Als dat lukt, is het waarschijnlijk een kwestie van enkele jaren voor het Iron Man-pak werkelijkheid wordt.

Afbeelding: American Army.
Afbeelding: American Army.

Bronmateriaal

"Army explores futuristic uniform for SOCOM" - Army.mil
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd