Wetenschap maakt melkchocolade net zo gezond als pure chocola

  Zonder de smaak aan te tasten, is het onderzoekers gelukt om melkchocolade de gezondheidsvoordelen van pure chocolade te geven.

  Pure chocolade is rijk aan antioxidanten. Deze stoffen nemen vrije radicalen – agressieve stoffen die schade toe kunnen brengen aan cellen en weefsels – weg en kunnen zo op lange termijn wellicht ziekten als kanker en aandoeningen aan het hart en de bloedvaten voorkomen.

  Bitter
  Een goede reden om jezelf – met mate – een stukje pure chocola te gunnen. Maar de meeste mensen zijn niet zo’n fan van de vrij bittere, pure chocola. Liever nemen ze een stukje van de veel zoetere melkchocolade. Helaas heeft melkchocolade niet dezelfde gezondheidsvoordelen als pure chocolade. Een nieuw onderzoek kan daar echter verandering in brengen.

  Poeder
  Onderzoekers haalden polyfenolen uit het velletje van de pinda en stopten ze in maltodextrine-poeder, een eetbare koolhydraat met een zoetige smaak, die gewonnen wordt uit bijvoorbeeld aardappelen of rijst. Het poeder werd vervolgens in de melkchocolade gestopt. Het gaf de melkchocolade dezelfde gezondheidsvoordelen als pure chocolade, maar was de melkchocolade ook net zo lekker?

  Dezelfde smaak
  De onderzoekers lieten tachtig proefpersonen de melkchocolade met pinda-extracten proeven en schotelden ze ook ‘gewone’ melkchocolade voor. Uit het onderzoek bleek dat proefpersonen de aanwezigheid van de pinda-extracten pas merkten als er meer pinda-extracten waren toegevoegd dan nodig waren om de melkchocolade net zo gezond te maken als pure chocolade. “Pinda-extracten stellen consumenten in staat om te genieten van producten die milder van smaak zijn, terwijl ze toch bloot worden gesteld aan stoffen die bewezen voordelen hebben voor de gezondheid,” concludeert onderzoeker Lisa L. Dean.

  Onduidelijk is nog of ook mensen met een pinda-allergie de aangepaste melkchocolade kunnen nuttigen. Dat wordt op dit moment uitgezocht.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd