Wetenschap maakt kunstmatige spieren die vele malen sterker zijn dan die van u

Een internationaal team van onderzoekers heeft met behulp van nanotechnologie supersterke kunstmatige spieren gemaakt. De spieren kunnen 100.000 keer hun eigen gewicht baas en 200 keer zwaardere objecten optillen dan een echte spier van vergelijkbare grootte.

De onderzoekers maakten de spieren van gedraaide draden die weer gemaakt zijn van koolstofnanobuisjes. Daar voegden ze een wax van paraffine aan toe. Door de draden daarna te verhitten, zet de wax uit, waardoor het volume van de draden toeneemt en de lengte afneemt.

Robots
De kunstmatige spieren functioneren prima, maar zijn op dit moment nog niet geschikt voor het vervangen van echte spieren in bijvoorbeeld een mensenlichaam. Toch verwachten de onderzoekers dat de kunstmatige spieren op korte termijn wel kunnen worden toegepast. Bijvoorbeeld in robots of speelgoed.

Slim textiel
De onderzoekers zien ook wel mogelijkheden voor hun spieren in intelligent textiel. Welbeschouwd bestaan hun spieren immers uit draden waar ook mee genaaid, gebreid en gehaakt kan worden. Aangezien de spieren reageren op hitte, kan een slimme stof reageren op bepaalde temperaturen. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen die bij een prettige temperatuur opengaan en bij hitte sluiten.

Hoewel de onderzoekers met de ontwikkeling van deze kunstmatige spier al een flinke stap in de juiste richting hebben gezet, is er nog wel werk aan de winkel. Zo wordt het nog een hele uitdaging om in de toekomst honderden of duizenden spieren parallel aan elkaar te laten opereren.

Bronmateriaal

"Wax-Filled Nanotech Yarn Behaves Like Super-Strong Muscle" - UTDallas.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door UT Dallas.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd