Wetenschap maakt einde aan beslagen glazen

Het is ongetwijfeld één van de grootste ergernissen van de brildrager: beslagen glazen als de overstap van een koude naar warme omgeving wordt gemaakt. Wetenschappers pakken die bron van ergernis nu aan en komen met de eerste permanente coating die het beslaan voorkomt.

Glazen beslaan doordat waterdamp in de lucht condenseert en kleine druppeltjes vormt. “Een goede anti-nevel coating zou de vorming van zulke druppeltjes moeten voorkomen,” vertelt onderzoeker Gaétan Laroche.

Transparant
Het ontwikkelen van de coating was nog niet zo gemakkelijk. Het laagje moet namelijk niet alleen de vorming van druppeltjes voorkomen, maar ook geheel transparant zijn en het zicht niet hinderen. Toch zijn de onderzoekers erin geslaagd om zo’n coating te ontwikkelen. Het laagje bestaat uit polyvinylalcohol: een stofje dat ervoor zorgt dat het water zich gelijkmatig verspreidt.

WIST U DAT…

Permanent
De grootste uitdaging was het bevestigen van de coating op glas of plastic. Want het was de bedoeling dat de coating permanent zou zijn. Om dat te bewerkstelligen, plaatsten de onderzoekers eerst vier laagjes moleculen die zich goed aan elkaar vasthielden. Daar overheen kwam de coating. Het resultaat: een dunne en transparante coating die de optische kenmerken van het oppervlak waar deze op geplaatst is niet aantast. “Bestaande behandelingen tegen beslagen glazen hebben deze eigenschappen niet en laten los als ze gewassen worden, dus de coating moet regelmatig opnieuw aangebracht worden. Onze coating daarentegen is permanent.”

Patent
Op de coating is inmiddels patent aangevraagd. De vondst zou voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden: van brillen tot de lens van uw camera en de voorruit van uw auto.

Het volledige onderzoek naar de coating is terug te vinden in het blad Applied Materials and Interfaces.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd