Wetenschap legt transport van sperma stil en lijkt zo een anticonceptiepil voor mannen op het spoor te zijn

pil

Wetenschappers hebben een manier ontdekt om het transport van spermacellen tijdens ejaculatie stil te leggen en mannen zo (tijdelijk) onvruchtbaar te maken, zonder dat het seksueel gedrag of functioneren wordt aangetast. Mogelijk kunnen mannen in de toekomst met een anticonceptiepil voor heren het spermatransport een halt toe roepen.

Onderzoekers van Monash University ontdekten dat ze het transport van sperma stil konden leggen toen ze muizen bestudeerden. Ze verwijderden twee eiwitten die een cruciale rol spelen bij het transport van sperma en maakten de muizen zo onvruchtbaar. “Het sperma is aanwezig, maar de spier krijgt niet de opdracht om het te verplaatsen,” legt onderzoeker Sab Ventura uit.

Medicijn
Er is reeds een medicijn op de markt dat één van de twee eiwitten kan aanpakken. De onderzoekers hopen dat ze op korte termijn ook een stofje ontdekken dat het tweede eiwit aanpakt. Uiteindelijk kunnen ze die stofjes dan in een pil verwerken die de man (tijdelijk) onvruchtbaar maakt.

WIST U DAT…

…er momenteel aan meerdere veelbelovende mannenpillen wordt gewerkt? Maar nog geen enkel exemplaar is daadwerkelijk verkrijgbaar.

De pil
Het idee voor een anticonceptiepil voor mannen is niet nieuw. Wetenschappers werken er al lang aan. Toch is deze ontdekking heel belangrijk. Eerdere pogingen om een mannenpil te ontwikkelen, waren gericht op de mannelijke hormonen of mechanismen in het lichaam die ervoor konden zorgen dat de man niet-functionerend sperma produceerde. Maar in al die gevallen werd niet alleen het sperma van de mannen, maar ook de mate van seksuele activiteit aangetast. Bovendien hadden deze mannenpillen langdurige onomkeerbare effecten op de vruchtbaarheid. Wat dat betreft is de nieuwe aanpak – gericht op het transport van sperma – een stuk effectiever. Het maakt de mannen onvruchtbaar, maar kan snel genoeg weer ongedaan worden gemaakt. Ook zijn er geen nare bijwerkingen die invloed hebben op het seksuele gedrag of functioneren van de man.

De onderzoekers gaan zich nu richten op de ontwikkeling van een anticonceptiepil die het transport van sperma blokkeert. Als alles meezit, zou deze binnen tien jaar op de markt moeten kunnen komen.

Bronmateriaal

"Dual protein knockout could lead to new male contraceptive" - Monash.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Steve Smith (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd