Wetenschap legt geboorte (en eerste kreet) van popcorn vast

  popcorn

  Als je wel eens popcorn gemaakt hebt, dan weet je dat het een ploppend geluidje maakt als het ontstaat. Maar hoe ontstaat dat geluidje? Wetenschappers legden de geboorte van popcorn vast om dat te achterhalen.

  Wanneer een maïskorrel verandert in popcorn gebeuren er drie dingen. De maïskorrel barst open, springt op en maakt een ploppend geluid. Die drie dingen gebeuren allemaal in een honderdste van een seconde. Het maakt het lastig om te bepalen waar het plop-geluidje door veroorzaakt wordt: het gaat allemaal zo snel! Maar onderzoekers hebben daar nu iets op bedacht. Ze legden de metamorfose van de maïskorrel met behulp van razendsnelle camera’s vast. Zo konden ze exact achterhalen bij welke gebeurtenis het geluidje hoorde.

  Waterdamp
  Uit het onderzoek blijkt dat het plop-geluidje niet ontstaat wanneer popcorn ‘springt’ of het omhulsel van de maïskorrel openbarst. In plaats daarvan ontstaat het plop-geluidje wanneer waterdamp uit de korrel ontsnapt, zo schrijven de onderzoekers in het blad Journal of the Royal Society Interface. Onderstaand filmpje laat dat mooi zien (en horen!).

  Acrobaat
  Maar dat is niet de enige bevinding van de onderzoekers. De bijzondere beelden laten ook zien hoe popcorn erin slaagt om zo mooi op te springen. De maïskorrel krijgt een ‘pootje’ waarmee deze zich lanceert en diverse salto’s maakt alvorens weer te landen (zie filmpje hieronder).

  De geboorte van popcorn is met deze beelden in het achterhoofd een stuk spectaculairder dan je wellicht zou denken. Heb je er honger van gekregen? Popcorn maken, is doodsimpel. Bovendien hebben de onderzoekers op basis van hun studie nog een tip voor je: de meeste maïskorrels transformeren bij een temperatuur van 180 graden Celsius.

  Bronmateriaal

  "Popcorn Jumps" - Emmanuel Virot

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd