Wetenschap komt met slimme beha die altijd goed zit

slimmebeha

Australische onderzoekers hebben een bionische beha ontwikkeld. De beha is gemaakt van ‘slim garen’ en zit daardoor altijd goed. Zo kan de beha in reactie op de bewegingen van de borsten bijvoorbeeld strakker gaan zitten.

De beha is ontwikkeld voor tijdens het sporten en is volgens onderzoeker Julie Steele allesbehalve een overbodige luxe. Ze wijst erop dat een goed ondersteunende beha heel belangrijk is. Een beha die niet goed ondersteunt kan bijvoorbeeld voor een slapend gevoel in de vingers bezorgen doordat zenuwen onder druk komen te staan. Ook kan een slechte beha leiden tot nek- en rugpijn. “Helaas zijn de meest ondersteunende beha’s ook nog eens het meest oncomfortabel,” weet Steele.

Maar Steele en collega’s hebben daar een oplossing voor bedacht: een slimme beha. Of, zoals ze het zelf noemen, een ‘bionische beha’. De beha kan beweging van de borsten detecteren en vaststellen wanneer de borsten extra ondersteuning nodig hebben. Wanneer dat het geval is, kan de beha – door het ‘slimme garen’ waar deze van gemaakt is – zelfstandig strakker gaan zitten.

De onderzoekers zijn al een heel eind met hun bionische beha. Zo is er inmiddels een prototype. Toch kan het nog wel even duren voor de beha in de winkel verkrijgbaar is. Zo moet deze natuurlijk niet alleen functioneel zijn en comfortabel zitten, maar is het ook belangrijk dat deze gewassen kan worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd